Suntem în plin sezon al murăturilor şi cu siguranţă vrei să prepari cele mai bune conserve. Aşa că ţi-am pregătit o listă amplă cu reguli esenţiale, sfaturi şi recomandări pentru a afla care sunt secretele pentru cele mai bune murături şi pentru ca borcanele sau sticlele cu legume, pastă de tomate sau bulion să reziste luni de zile în cămara ta.

Care sunt secretele pentru cele mai bune murături - Spală şi curăţă bine legumele

muraturi

• Unele femei obişnuiesc să potrivească saramura cu ajutorul unui ou. Astfel, saramura este suficient de concentrată dacă oul se ridică la suprafaţa lichidului.
• Pregătirea legumelor pentru conservat este alcătuită din mai multe etape: spălare, sortare, curăţire, tăiat sau tocat, opărire şi răcire.
• Toate legumele trebuie spălate înainte. Legumele rădăcinoase se înmoaie în apă, apoi se curăţă cu o perie pentru a îndepărta pământul de pe ele.
• Legumele se aleg după mărime sau după gradul ce coacere (la roşii, de exemplu).
• Rădăcinoasele (morcovi, ţelină, etc.) se răzuiesc cu cuţitul, apoi se spală din nou şi se usucă.
• La alte legume, este esenţial să înlături coaja, pieliţa, cotoarele, codiţele, seminţele – adică toate părţile care nu sunt bune de consumat.

Care sunt secretele pentru cele mai bune murături - Opăreşte legumele

• Opărirea trebuie făcută înainte de sterilizare şi constă în scufundarea produselor pe care vrei să le pui la conservă în apă clocotită (cu sau fără sare) pentru scurt timp.
• Opărirea legumelor se face cu apă curată, în care ai adăugat 2% sare. Dacă ai cantităţi mici de legume, le pui într-o sită pe care o scufunzi în apă clocotită.
• Legumele le ţii în apă clocotită până se îndoaie uşor, fără să se rupă, şi le scoţi imediat. După opărire, le scufunzi imediat în apă rece, apoi le scurgi bine. Nu foloseşti la umplerea borcanelor apa în care le-ai opărit!
• Umplerea borcanelor şi înlăturarea aerului se fac în acelaşi timp. După ce legumele au fost pregătite, se pun în borcane sau sticle pentru a fi sterilizate.
• Pregăteşti din timp o soluţie de apă cu sare fiartă în clocot (10 sau 20 de grame de sare la fiecare litru de apă folosită). Sarea se socoteşte nu după mărimea borcanului, ci după cantitatea de apă utilizată.
• Pentru a umple borcanul, îl ţii uşor înclinat cu o mână şi torni saramura fierbinte, bulionul sau oţetul la marginea de jos a gurii recipientului. Trucul acesta este util, deoarece lichidul, pe măsură ce urcă treptat, împinge afară tot aerul din borcan.

Care sunt secretele pentru cele mai bune murături - Nu umple complet borcanele

muraturi

• Aerul din sticle se înlătură dacă baţi sticla de palmă până când bulele de aer se ridică la suprafaţă şi dispar.
• Produsul conservat trebuie să fie acoperit de un strat de lichid gros de 2-3 degete. Asta pentru că, în timp, lichidul scade, iar legumele neacoperite se strică.
• Borcanele şi sticlele nu se umplu complet, ci trebuie să laşi un spaţiu gol de 1-2 cm la borcane, iar sticlele le poţi umple doar până acolo unde începe gâtul lor.
• Legumele pe care le conservi nu trebuie îndesate, pentru ca lichidul să poată fierbe.
• Înainte de a închide borcanele şi sticlele, asigură-te că marginea lor este perfect curată. Dacă este nevoie, şterge-o cu o cârpă foarte curată, înmuiată în apă fierbinte.
• Sticlele şi borcanele se astupă cu câte două rânduri de celofan, nu prea subţire, lipit cu albuş, uns pe marginea sticlelor. Fiecare foaie de celofan se leagă cu sfoară.

Acum că ţi-am dezvăluit trucurile ţi ai aflat care sunt secretele pentru cele mai bune murături nu rămâne decât să te apuci de treabp şi vei obţine conserve delicioase pentru iarnă!

Cum să faci fructe sau ouă murate: secretele gospodinelor pentru pregătirea celor mai gustoase conserve

Conopidă murată

Dovlecei la borcan

Varză şi roşii în oţet şi ulei

Loading...
Evaluează articolul