Chec sărat cu praz şi bacon

Aperitiv de sărbătoare sau nu, acest chec sărat cu praz şi bacon poate fi startul unui meniu gustos pe gustul oricui.
Ingrediente pentru chec sărat cu praz şi bacon
25 g drojdie 1 linguriţă zahăr 500 g făină 1 praz mic 300 g bacon 2 linguri unt 100 ml lapte 200 g mazăre congelată verde sare 3 linguri pătrunjel verde tocat 2 linguri pesmet pentru tapetat forma
Mod de preparare pentru chec sărat cu praz şi bacon
Se toarnă 100 ml de lapte călduţ într-un castronel, se adaugă drojdia, zahărul şi trei linguri de făină. Se amestecă şi se lasă să crească, la loc cald, 30 de minute. Se spală prazul şi se taie fâşii. Baconul se taie cubuleţe, se prăjeşte puţin într-o tigaie, se scoate, se adaugă untul şi prazul. Se lasă cinci minute până se înmoaie, se adaugă mazărea opărită şi scursă. Se dă la răcit.
Se cerne făina în castron, se adaugă o linguriţă de sare, drojdia crescută şi 180 ml de apă călduţă. Se frământă un aluat neted, se presară uşor cu făină, se acoperă cu un prosop curat şi se lasă să crească la loc cald o oră. Se adaugă baconul, prazul cu mazărea şi pătrunjelul verde tocat peste aluat şi se frământă. Se unge cu unt şi se tapetează cu pesmet o formă de guguluf, se pune aluatul şi se lasă să crească pentru următoarele 20 de minute. Se coace în cuptorul preîncălzit, la foc mic, pentru circa o oră, până checul sărat cu praz şi bacon se rumeneşte frumos.
foto: profimedia