Aperitiv de sărbătoare sau nu, acest chec sărat cu praz şi bacon poate fi startul unui meniu gustos pe gustul oricui.

Ingrediente pentru chec sărat cu praz şi bacon

25 g drojdie
1 linguriţă zahăr
500 g făină
1 praz mic
300 g bacon
2 linguri unt
100 ml lapte
200 g mazăre congelată verde
sare
3 linguri pătrunjel verde tocat
2 linguri pesmet pentru tapetat forma

Mod de preparare pentru chec sărat cu praz şi bacon

Se toarnă 100 ml de lapte călduţ într-un castronel, se adaugă drojdia, zahărul şi trei linguri de făină. Se amestecă şi se lasă să crească, la loc cald, 30 de minute. Se spală prazul şi se taie fâşii. Baconul se taie cubuleţe, se prăjeşte puţin într-o tigaie, se scoate, se adaugă untul şi prazul. Se lasă cinci minute până se înmoaie, se adaugă mazărea opărită şi scursă. Se dă la răcit.

Se cerne făina în castron, se adaugă o linguriţă de sare, drojdia crescută şi 180 ml de apă călduţă. Se frământă un aluat neted, se presară uşor cu făină, se acoperă cu un prosop curat şi se lasă să crească la loc cald o oră. Se adaugă baconul, prazul cu mazărea şi pătrunjelul verde tocat peste aluat şi se frământă. Se unge cu unt şi se tapetează cu pesmet o formă de guguluf, se pune aluatul şi se lasă să crească pentru următoarele 20 de minute. Se coace în cuptorul preîncălzit, la foc mic, pentru circa o oră, până checul sărat cu praz şi bacon se rumeneşte frumos.

foto: profimedia

Loading...