Prunele, aceste fructe atât de populare, au fost aduse în Europa de către romani, însă cultivarea şi consumul lor s-au răspândit pe scară largă abia în Evul Mediu. Există peste 2.000 de specii de prune în
lume.

Dificultate medie / Preparare: 4 h / 1 tavă

Ingrediente:

300 g prune uscate fără sâmburi

100 g migdale mărunţite

100 ml rom

100 ml lapte

375 g făină

1 plic drojdie uscată

50 g zahăr

1 plic zahăr vanilat

1 praf de sare

2 ouă

175 g unt + 50 g unt pentru uns

Pentru decor:

100 g zahăr pudră

Mod de preparare:

Tai prunele uscate cubuleţe şi le pui la înmuiat în rom până pregăteşti aluatul.

Cerni făina într-un vas adânc. Adaugi drojdia. Torni laptele cald, zahărul, zahărul vanilat, sarea, ouăle şi untul. Mixezi totul la viteză mică, apoi, la viteză mare, 5 minute. Acoperi aluatul cu folie alimentară şi-l laşi la loc cald o oră, până îşi dublează volumul. Amesteci prunele uscate cu migdalele şi le adaugi în aluat.

Frămânţi uşor şi-l laşi din nou să crească. Tapetezi cu hârtie de copt, în trei straturi, o tavă. Frămânţi din nou aluatul şi-l pui în tavă. Îl laşi deoparte 30 de minute, la loc cald, apoi îl dai la cuptorul preîncălzit la 160 °C. Coci desertul 50 de minute. După ce l-ai scos din cuptor, îl ungi cu untul topit şi, după ce s-a răcit, îl decorezi cu zahăr pudră.

FOTO: Profimedia

Loading...
Evaluează articolul