Prăjitură Lamington cu dulceață de zmeură
Spornic și gustos, acest desert inventat în Australia, acum mai bine de un secol, a fost adoptat rapid și la noi în țară și chiar românizat, sub numele „prăjitură tăvălită“.

Prăjitură Lamington cu dulceață de zmeură FOTO Shutterstock
Însă prăjitura Lamington a fost inventată în Australia și a fost numită astfel după Lordul Lamington, care a fost guvernator al statului Queensland, între 1896 și 1901.
Creația este atribuită bucătarului lordului Lamington, francezul Armand Galland, care a trebuit să improvizeze un desert rapid pentru niște musafiri neașteptați.
Acesta a folosit ce a găsit în bucătărie, respectiv un pandișpan cu vanilie copt cu o zi înainte, ciocolată și nucă de cocos.
Se poate prepara și simplă, fără umplutura de dulceață, iar pentru învelișul exterior se pot folosi și alte ingrediente în afară de fulgi de cocos: nuci măcinate, alune, fistic etc.
Ingrediente
5 ouă
250 g zahăr
320 g făină
1 praf de sare
1 linguriță praf de copt
80 ml ulei
1 esență vanilie
250-300 g dulceața de zmeură
Pentru glazură:
70 g ciocolată
100 ml smântână pentru frișcă
Pentru decor:
2-3 linguri fulgi de cocos
Lași ouăle la temperatura camerei 30 de minute, apoi le mixezi întregi cu zahărul, sarea și esența de vanilie, până se albesc și își triplează volumul. Încorporezi uleiul, în fir subțire, apoi făina și praful de copt, cu ajutorul unei spatule, cu mișcări ușoare, de jos în sus.
Află aici cum prepari un delicios Tort alb cu nucă de cocos
Torni compoziția într-o tavă cu pereții înalți, tapetată cu hârtie de copt și o coci 10 minute la 170 °C, apoi la 160 °C, până ce trece testul scobitorii. Când e gata, scoți blatul din tavă, îl lași să se răcească complet și îl dai în două, transversal.
Întinzi un strat de dulceață pe jumătatea inferioară, pe care ai așezat-o din nou în tava de copt. Acoperi cu jumătatea superioară. Topești ciocolata ruptă bucăți și smântâna pentru frișcă, lași la răcorit și torni glazura într-un strat uniform peste prăjitură. Presari fulgii de cocos și dai desertul la frigider câteva ore înainte de servire. Este mai bun a doua zi.