Rețetă tort Mimosa: desertul creat la Sanremo și denumit după o floare

Rețeta de tort Mimosa a fost inventată de patiserul Adelmo Renzi care, în anul 1962, a prezentat-o în cadrul unui concurs la Sanremo pentru a aduce un omagiu Orașului florilor, devenind totodată câștigătorul competiției. Numele este dat de cubulețele de pandișpan care decorează, uniform, tortul și care seamănă cu florile de mimoză.

tort mimosa shutterstock 1041498505 jpg

Tortul Mimosa, inspirat de florile cu același nume FOTOgrafii Shutterstrock

Acest desert deosebit și fin îmbină blatul pufos de tip pandișpan, cu o cremă fină de vanilie și cu frișca.

Iată de ce ai nevoie și cum se prepară rețeta de tort Mimosa.

Ingrediente

Pentru blat:

200 g făină albă

6 ouă

 200 g zahăr brun

¼ linguriță sare

1 linguriță extract de vanilie

 coaja de la 1 lămâie bio

Pentru frișcă:

400 ml smântână dulce pentru frișcă (35% grăsime)

40 g zahăr pudră

Pentru cremă:

500 ml lapte integral 150 g zahăr

50 g unt nesărat

3 gălbenușuri

50 g amidon de porumb

1 linguriță extract de vanilie

½ linguriță sare

Preîncălzești cuptorul la 160 °C. Tapetezi o tavă rotundă, cu inel detașabil (diametru 24-26 cm). Într-un bol larg, bați albușurile spumă tare, adaugi treptat zahărul și mixezi până ce obții o bezea omogenă. În alt vas, mixezi gălbenușurile cu vanilia, coaja de lămâie și sarea, apoi încorporezi amestecul în cel de albușuri.

Cerni jumătate din cantitatea de făină, amesteci ușor până la omogenizare, apoi repeți procesul cu restul de făină. Torni aluatul în tavă și o dai la cuptor 30-40 de minute, până ce trece testul scobitorii, apoi o lași la răcorit.

Pentru cremă, mixezi gălbenușurile cu zahărul, vanilia, amidonul și sarea, la viteză mare, un minut. Torni treptat laptele fierbinte, amestecând cu un tel. Torni compoziția într-un vas și lași să fiarbă 5-6 minute la foc mediu, amestecând constant, până ce se îngroașă. Stingi focul, adaugi untul tăiat cubulețe și omogenizezi. Acoperi cu folie alimentară, apăsând cu palmele pentru a atinge suprafața cremei, ca să nu se formeze crustă.

Citește și Tort Doboș: secretele celui mai bun tort unguresc. De ce se acoperă cu nuci și de ce are topping de caramel întărit

Lași la răcit, apoi dai crema la frigider cel puțin o oră. Tai blatul transversal, în 4 felii, iar pe cea de deasupra o faci cubulețe. Mixezi frișca și zahărul pudră la viteză medie. Pentru asamblare, pui prima foaie de aluat, un strat subțire de frișcă, apoi unul subțire de cremă. Repeți procesul până ce termini ingredientele și păstrezi câteva linguri de cremă pentru a îmbrăca tortul.

Opțional, poți însiropa blatul de jos cu puțin coniac. Acoperi tortul cu cremă uniform, apoi îș îmbraci cu blatul tăiat cubulețe. Lași tortul la frigider câteva ore sau peste noapte. Decorezi desertul după imaginație.