Plachie bucovineană

Nu numai oamenii Dunării ştiu să prepare o adevărată plachie, ca la mama acasă. Ci şi bucovinenii. O demonstrează chiar această reţetă „pescuită“ din cartea lui Radu Anton Roman - „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“.
Ai nevoie de
2 kg peşte 1 kg roşii răscoapte 1 castron ciuperci 1 ceaşcă smântână 1 kg ceapă 2-3 ardei graşi 5-6 căţei usturoi sare piper boia 100 g ulei 100 g unt 1 pahar vin dulce pătrunjel cimbru
Mod de preparare
„Peştele se grijeşte, se taie bucăţi - felii nu prea groase - se sărează-piperează şi se trece prin făină, apoi se rumenşte în untdelemn şi unt bine încinse. Ceapa se curăţă, se taie peştişori, ardeii se taie pătrăţele şi ciupercile feliuţe.
Se încinge ulei şi unt şi se pun ceapa, ardeii la călit. Apoi, separat, se pun la călit ciupercile. Roşiile se taie felii, usturoiul se pisează pastă.
Ciupercile se sting cu vin. În continuare, se aşază peştele pe pat de legume călite, se acoperă cu ciuperci, sos de vin şi felii de roşii şi se dă la cuptor pe foc potrivit.
Se toacă verdeaţa, se freacă cu usturoi, boia, cimbru şi smântână.
După 10-15 minute, peştele se scaldă în sosul de smântână şi verdeaţă parfumată şi se mai lasă în cuptor încă 10 minute, să se desăvârşească o alchimie miraculoasă“.
sursa: „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ - Radu Anton Roman