Savarine

Savarine jpeg

La 1844, celebrii cofetari francezi fraţii Julien au transformat prăjitura Baba au ruhm, care era făcută dintr-un aluat dospit şi servită cu fructe uscate, în delicioasa savarină pe care o cunoaştem azi. Numele i l-au dat în cinstea gastronomului francez Antheme Brillant-Savarin, autorul lucrării „Psihologia gustului“, volum apărut în 1848. Fraţii Julien au fost sfătuiţi de Brillant-Savarin să însiropeze prăjitura cu rom şi să o servească cu frişcă sau cu îngheţată de vanilie.

Mulţumim Sandrei Moldovean din Braşov pentru reţetă!

Ingrediente 5 ouă 5 linguri pesmet 5 linguri zahăr 1 lingură făină 1 zahăr vanilat unt

350 ml apă

200 g zahăr

esenţă de rom

500 ml frişcă lichidă

gem acrişor

Mod de preparare

Separi ouăle şi freci gălbenuşurile cu zahărul tos şi cel vanilat până obţii o cremă. Adaugi pesmetul şi făina, amesteci bine şi pui compoziţia peste albuşurile bătute spumă. Ungi formele cu unt şi le tapetezi cu făină. Torni compoziţia şi dai la cuptorul preîncălzit 25 de minute. Pentru sirop: pui apa cu zahărul la fiert, laşi până se îngroaşă, aştepţi să se răcească şi adaugi esenţa. Scoţi savarinele din formă, le întorci şi tai câte un căpăcel. Le însiropezi şi le umpli cu frişca mixată. Pui deasupra restul de savarină şi adaugi câte puţin gem.

Echipa clickpoftabuna.ro nu îşi asumă responsabilitatea eventualelor nereuşite culinare. Reţetele sunt trimise de cititorii noştri şi aparţin acestora.