Fruvenh, proiectul european dezvoltat de AOP Gruppo Vi.Va. se concentrează pe creșterea ofertei de struguri fără sâmburi

1 jpg

Europa produce aproximativ 1,7 milioane de tone de struguri de masă pentru consum proaspăt la nivel global, iar Italia deține poziția de conducere în ceea ce privește nivelul de cultivare.

Cu toate că economia globalizată a scăzut progresiv concentrarea producției europene ce în urmă cu doar 10 ani depășea 2 milioane de tone, Sicilia și Puglia au o producție de aproape un milion de tone din cantitatea din Europa. Aceste regiuni sunt favorabile producției de struguri de masă datorită condițiilor optime de sol și de climă și sunt considerate reprezentative pentru AOP Gruppo Vi.Va. Se produc peste 60 mii chintale (aprox. 6000 tone) de struguri cu și fără semințe, iar peste 10 mii. chintale (aprox. 1000 tone) sunt cultivate în mod organic. Se remarcă la nivelul volumului de producție membrii grupului Apofruit, în special OP Terra di Bari aflați în regiunea sudică Tarantino cu produsele premium Solarelli ce se comercializează atât sub formă de vrac, cât și sub formă ambalată.

Strugurii fără sâmburi sunt din ce în ce mai căutați

2 jpg

„ Grupul Apofruit are o poziție de lider în Italia în ceea ce privește strugurii de masă fără sâmburi, cu o ofertă destinată atât pieței naționale cât și exportului în Europa”, după cum a declarat Marcello Guidi, directorul de vânzări externe al Apofruit, subliniind o creștere a interesului în țările din nordul Europei în acest sezon, după un început dificil din cauza înclinației scăzute spre consum din perioadele anterioare.

„Oferta noastră premium Solarelli este deosebit de interesantă, cu pachete mixte de două culori de struguri”, continuă Guidi, „Atât negru, cât și galben, atât galben, cât și roșu. Astăzi consumatorul preferă bunurile ambalate și oferim coșuri rPet, realizate dintr-un material reciclat a cărui producție permite o economie de energie de 75% față de un recipient normal din plastic, nefiind necesară utilizarea uleiului și reducând în același timp emisiile de CO2. Strugurii Solarelli bicolor mix sunt foarte interesanți nu numai pentru distribuția pe scară largă, ci și pentru piețele angro de la care există o cerere destul de mare”.

În cele din urmă, continuă să crească producția ecologică a strugurilor fără sâmburi, a confirmat Paolo Pari, responsabil pentru Canova, compania ecologică e face parte din grupul Apofruit.

„Strugurii fără sâmburi”, adaugă Pari, „mulțumită inovației varietale care a permis o creștere a calității și o prelungire a perioadei de comercializare, și-au extins progresiv spațiul de piață ajungând să se suprapună peste canalele comerciale ale soiurilor tradiționale ale strugurilor cu sâmburi. Strugurii fără sâmburi datorită aspectului lor „inovator” sunt acum o referință importantă și calificativă în oferta bio care, dupa ce a interesat initial piața externă, acum cucerește treptat și piața națională”.

Originile strugurilor fără sâmburi. Cum au ajuns să fie atât de apreciați la nivel global

3 jpg

În lume există peste zece mii de soiuri de struguri, diferențiate după culoare, conținutul de zahăr și utilizarea lor. Soiurile de struguri de masă fără sâmburi care cresc în mod constant astăzi, în ciuda faptului că sunt considerate o inovație recentă, își au de fapt rădăcinile în istoria secolului trecut.

Prima producție de struguri de masă fără sâmburi, cu caracteristicile pe care le cunoaștem și le apreciem astăzi, se datorează unui vinificator din California, William Thomson, care la sfârșitul anului 1800 a importat un soi de viță de vie din Turcia caracterizată prin producerea de struguri fără sâmburi. Din 1920 a început o producție consistentă a acestui tip de struguri în SUA, care astăzi înlocuiește literalmente soiurile de struguri ce au sâmburi. În botanică, tipul de struguri obținut din actualul soi fără sâmburi se numeste stenospermocarpia si reprezintă de fapt o caracteristică botanică a unor soiuri ale caror semințe, deși prezente, nu se dezvoltă corespunzător în boabele de struguri. Astăzi, după intuiția genială a lui William Thomson, există multe soiuri fără sâmburi și, chiar și în Italia, se dezvoltă foarte repede direcția de cultivare a acestora.

Beneficiile consumului de struguri pentru sănătate

4 jpg

Strugurii de masă sunt irezistibili, nu doar pentru gustul deosebit ci și pentru că aceștia sunt un adevărat aliat al sănătății - conțin zaharuri simple, sunt foarte bogați în apă și au un conținut mare de fibre și diverse minerale esențiale, printre care potasiu, calciu, fosfor și, intr-o mai mica masura, fier, zinc, cupru si sodiu. Cu alte cuvinte struguri sunt un adevarat concentrat de vitamine si flavonoide ce se găsesc în cantitate mare, aducând un aport important de antioxidanti sănătății organismului.

Potrivit cercetărilor efectuate de facultatea de nutriție clinică a Diviziei de Sănătate din UCLA, strugurii s-au dovedit a fi un aliment eficient pentru scăderea colesterolului în comparație cu multe alte alimente, oferind nutrienți care hrănesc bacteriile intestinale, îmbunătățind microbiomul și sănătatea.

Dintre fitonutrienții din struguri, cel mai important a fost resveratrolul, un antioxidant prezent în pielea strugurilor care are proprietăți antiinflamatorii, optimizează funcția organelor și combate stresul oxidativ, precum și menține sistemul imunitar viu și activ.

Toate informațiile privind utilizarea în bucătărie, aportul nutrițional și caracteristicile calitative ale strugurilor sunt disponibile pe site-ul proiectului: www.fruvenh.it