Ştiai că în regiunea Moldovei, tradiţia spune că mucenicii sunt prilej pentru a bea 40 sau 44 de pahare de vin? Iată cum prepari cei mai delicioşi mucenici moldoveneşti, după o reţetă tradiţională.

Ingrediente Mucenici moldoveneşti

Pentru aluat: 

  • 600 g făină 
  • 25 g drojdie proaspătă 
  • 120 g zahăr 
  • 2 ouă
  •  1 praf de sare 
  • 250 ml lapte 
  • 50 ml ulei 
  • 50 g unt 
  • coajă de lămâie şi de portocală

Pentru sirop: 

  • 500 ml apă
  • 5 linguri zahăr 
  • 4 linguri miere 
  • coajă de lămâie rasă 
  • nucă măcinată, pentru décor

Citeşte şi: Stinţişori munteneşti

Mod de preparare Mucenici moldoveneşti

Amesteci drojdia cu o linguriţă de zahăr, una de făină şi cu puţin lapte. Laşi la loc cald să crească. Topeşti untul şi dai  deoparte, la răcit. Cerni făina într-un bol mare, cu pereţi înalţi şi faci o gaură în mijloc, în care adaugi praful de sare, coaja de citrice, ouăle bătute cu zahărul, maiaua, laptele călduţ şi uleiul.

Frămânţi un aluat potrivit de tare şi încorporezi untul topit. Frămânţi până se desprinde coca de pe mâini. Laşi la dospit aproximativ o oră, într-un vas acoperit, la cald. Împarţi compoziţia în 10 bucăţi egale, din care formezi suluri. Le dai formă de opt.

Citeşte şi: Reţetă tradiţională de papanaşi. Secretul dezvăluit de o gospodină din Bucovina

Coci mucenicii astfel formaţi pe o tavă în care ai pus hârtie de copt, o jumătate de oră. Îi scoţi când s-au rumenit. Fierbi un sirop din ingredientele menţionate cu care stropeşti „sfinţişorii“ fierbinţi. Presari nucă şi gata mucenicii!

 

Loading...