Nu face greșeala bunicii când gătești sparanghel! Trucul pentru cea mai fină supă-cremă

Sparanghelul este în plin sezon, este cultivat în România în tot mai multe zone și tot mai mulți oameni îl consumă, chiar dacă fac greșeli când îl prepară. Cel mai mare dușman al sparanghelului, care influențează nu numai gustul, ci și calitățile nutritive, este gătirea îndelungată.

supa crema sparabghel shutterstock 1452134936 jpg

Sparanghelul trebuie fiert doar câteva minute pentru a-și păstra gustul și nutrienții FOTO Shutterstock

Din păcate, această preconcepție s-a transmis din generație în generație. Întra-adevăr, această legumă are, spre bază, o parte foarte tare și fibroasă, dar acea parte nu se consumă.

Prin urmare, sparanghelul are nevoie de un timp scurt de gătire, iar astfel își păstrează culoarea (dacă vorbim de sparanghelul verde), gustul și nutrienții.  Dacă îl mănânci ca garnitură, este indicat să-l gătești la aburi sau fiert în apă clocotită cu puțină sare, maximum 4-5 minute, pentru ca leguma să rămână al dente.

Un truc este ca, imediat după fierbere, să-l pui într-un bol cu apă cu gheață. Astfel, își va păstra culoarea verde intens, iar procesul termic se va opri rapid. Dacă prepari supă-cremă, adaugă smântână dulce, de gătit, iar preparatul va deveni fin și mătăsos. În plus, smântâna va aduce un gust bogat, fără să acopere aroma sparanghelului.

Iată cum prepari această supă delicioasă.

Citește și Ce se întâmplă la 15 minute după ce mănânci sparanghel. Efectul ciudat asupra organismului

Ingrediente

1 ceapă albă medie

500 g sparanghel verde

1 cartof mediu

1 lingură ulei de măsline

30 g unt

200 ml smântână de gătit (25% grăsime)

1,5 l supă de legume sau apă

sare

piper alb măcinat

Speli sparanghelul, îl cureţi, îl îndoi uşor, iar acesta se va rupe exact de unde poate fi consumat. Folosești doar partea fragedă, dinspre vârf. Îl tai bucăți de 2-3 cm și îl dai deoparte. Dacă dorești, poți păstra câteva vârfuri crude, pentru decor.

Tai ceapa mărunt și o călești în ulei măsline cu unt, un minut, într-o oală antiaderentă, la foc mic. Adaugi cartoful curățat și tăiat cuburi, torni supa sau apa şi laşi să fiarbă sub capac 15 de minute. Pui sparanghelul, asezonezi cu sare şi piper și mai fierbi 4-5 minute.

La final, torni smântâna lichidă, mai potrivești gustul de sare și piper și pasezi supa cu un blender vertical, până devine mătăsoasă. O servești caldă, cu crutoane și o decorezi după imaginație.