Pate de ciuperci

pate de ciuperci jpg

Grecii antici credeau că ciupercile creșteau pe pământul care fusese binecuvântat de zei, iar romanii le consumau în cantități mari în timpul festivităților.

Ingrediente pentru pate de ciuperci

500 g ciuperci tăiate mărunt

2 căței de usturoi tocați

1 ceapă medie tocată

2 linguri unt nesărat

2 linguri ulei de măsline

1 lingură frunze de cimbru

1 lingură frunze de rozmarin

1/2 cană supă de legume

1/2 cană smântână groasă

sare și piper, după gust

Mod de preparare pate de ciuperci

Topești untul într-o tigaie mare, la foc mediu, și adaugi uleiul de măsline. Pui ceapa și usturoiul și sotezi 3-4 minute sau până când ceapa s-a înmuiat, apoi încorporezi ciupercile, cimbrul, rozmarinul și continui să sotezi până când s-a evaporat lichidul și ciupercile sunt rumenite. Torni supa de legume în tigaie și lași să fiarbă încă 10 minute. Iei tigaia de pe foc și o dai deoparte să se răcească.

Într-un robot de bucătărie, pasezi amestecul de ciuperci până când obții o compoziție omogenă. Adaugi smântâna groasă și continui până când se amestecă bine. Guști amestecul și potrivești de sare și piper. Torni pateul de ciuperci într-un vas și netezești suprafața cu o lingură. Acoperi cu folie de plastic și dai la frigider cel puțin 2 ore sau peste noapte.