5 rețete deosebite pentru luna aprilie
Luna aprilie este generoasă cu gurmanzii: este perioada trufandalelor de primăvară, a legumelor proaspete, a preparatelor fresh. După sezonul rece, este timpul să dăm organismului vitaminele și nutrienții de care are nevoie.
Iar dacă o facem cu ajutorul unor mâncăruri gustoase, cu-atât mai bine. Iată cinci rețete deosebite pentru luna aprilie.
Supă de linte cu spanac
Ingrediente
300 g linte roșie
3 l apă
500 g spanac verde
1 ceapă
2 morcovi
2 linguri ulei
1 tulpină țelină
1-2 linguri zeamă de lămâie
1 linguriță turmeric
sare
piper
Cureți, speli și tai legumele: ceapa o tai mărunt, iar morcovii și țelina îi faci felii. Încingi uleiul și sotezi legumele la foc mediu, 5 minute, până ce s-au înmuiat. Adaugi lintea, turmericul, sare și piper, după gust.
Torni apa, reduci focul, acoperi cu un capac și lași lintea să fiarbă până s-a înmuiat. Între timp cureți spanacul de codițe, păstrând doar frunzele, pe care le speli bine în apă rece și le tai grosier. Adaugi spanacul în supă și mai fierbi 3-4 minute. Stingi focul și pui zeama de lămâie. Servești supa caldă și o decorezi cu verdeața preferată.
Friptură de pui cu sos de verdețuri
Ingrediente
600 g piept de pui, dezosat
1 legătură usturoi verde
½ legătură leurdă
1 legătură pătrunjel
1 ardei iute verde, opțional
1-2 linguri zeamă de lămâie
3 linguri ulei de măsline
sare
piper
Speli pieptul de pui, îl tai în 4 bucăți și îl condimentezi cu sare și piper, după gust. Prăjești carnea în 2 linguri de ulei, la foc mediu, până ce este bine făcută și rumenită.
Între timp, speli leurda, usturoiul și pătrunjel, le tai fin și le pui într-un bol. Dacă dorești un sos picant, cureți ardeiul iute de semințe, nervuri și de cotor, îl feliezi subțire și îl adaugi în castron. Asezonezi cu sare, pui zeama de lămâie, uleiul de măsline rămas și amesteci. Servești friptura caldă cu sos și cu garnitura preferată.
Află cum faci un preparat deosebit: Clătite cu urzici
Sandvișuri cu cremă de brânză și castraveți
Ingrediente
8 felii toast de secară
200 g cremă de brânză
½ legătură pătrunjel
½ legătură mărar
1 cățel de usturoi
codițe de ceapă verde
1 castravete
sare de mare
piper alb, măcinat
Speli verdețurile și ceapa verde și le tai foarte fin. Mixezi crema de brânză, adaugi verdețurile, usturoiul dat prin răzătoarea mică și condimentezi cu sare și piper alb, după gust.
Speli castravetele și îl tai felii subțiri. Asamblezi sandvișurile. Pe 4 felii de pâine întinzi un strat de cremă de brânză, acoperi toată suprafața cu felii de castraveți și acoperi cu celelalte felii de pâine. Tai sandvișurile în formă de triunghi și le servești.
Salată de cartofi noi cu somon
Ingrediente
1 file de somon (300 g)
750 g cartofi noi, mici
20 ml oţet
3-4 linguri ulei de măsline
mărar, după gust
150 ml lapte batut
sare
piper
Speli bine cartofii și îi fierbi întregi în apă cu sare, aproximativ 25-30 de minute. Îi scurgi şi îi pui într-un bol. Adaugi oţetul, 1-2 linguri ulei de măsline, laptele bătut, mărarul tocat, condimentezi cu sare şi piper, după gust, apoi omogenizezi.
Speli fileul de somon și îl tamponezi cu prosoape de hârtie. Presari sare și piper, după gust și îl prăjești în restul de ulei, într-o tigaie antiaderentă. Îl lași la răcorit, îndepărtezi pielea, apoi îl rupi bucăți și îl pui peste cartofi. Servești salata decorată cu verdeața preferată.
Citește și rețeta de Rizoto de primăvară
Prăjitură cu căpșune
Ingrediente
Pentru blat:
100 g unt
50 g zahăr
1 linguriță praf de copt
150 g făină
3 ouă
Pentru cremă:
400 ml smântână pentru frișcă
70 g zahăr pudră
150 g dulceață de căpșune
Pentru decor:
300 g căpșune
Pentru blat, mixezi untul moale cu zahărul, până devine spumos, adaugi ouăle, pe rând și omogenizezi. Pui făina combinată cu praful de copt, amesteci și torni aluatul într-o tavă de tartă tapetată cu hârtie de copt. Îl coci 30 de minute, la 180 ºC.
Pentru cremă, bați smântâna rece cu zahărul până ce obții frișcă. Peste blatul răcit întinzi un strat subțire de dulceață de căpșune și acoperi cu crema de frișcă. Decorezi prăjitura cu căpșune proaspete.