Ce mănâncă un campion. Cum prepari un mic dejun ca al lui David Popovici

banane chia iaurt shutterstock 2068588889 jpg

Numele lui David Popovici este pe buzele tuturor în ultimele zile. În spatele performanțelor sale stau ani de antrenamente, o voință de fier, o mentalitate de învingător, dar și multă susținere. Pregătirea fizică, mindset-ul, dieta, aceștia sunt factori care au condus la performanțele actuale.

„Obiceiurile mele alimentare nu au ușurat situația. Sunt obișnuit să iau micul dejun cu două ore înainte de a înota. Iar antrenamentul de la 5.00 însemna mă așez la masă la 3.00 dimineața. Nu a existat nici măcar o singură dată când părinții mei nu mi-au făcut micul dejun, arătând dragoste infinită pentru mine și respect enorm pentru visele mele”, a declarat sportivul.

Astăzi, dieta sa este atent supravegheată, însă David Popovici a mărtursit că, de multe ori, preferă un mic dejun simplu, care îi oferă energie și nutrienții necesari, un preparat pe bază de iaurt, fulgi de ovăz, chia, banane și miere.

Află, mai jos, benefciile pentru organism ale acestor ingrediente și REȚETA prepratului pentru micul-dejun.

Iaurt

Iaurtul este bogat în calciu, proteine şi în vitamina B2, stimulează digestia şi întăreşte imunitatea. Oferă toate beneficiile laptelui, dar este mai uşor de digerat şi conţine bacterii bune pentru tractul intestinal. Unele studii au demonstrat că are capacitatea de a creşte imunitatea.

Semințe de chia

Semințele de chia sunt considerate un superaliment, deoarece au numeroase beneficii pentru organism. Sunt versatile, le poți folosi la deserturi, salate, feluri principale, gustări dulci sau sărate. Un element fundamental pentru sănătatea masei osoase, calciu este o componentă a seminţelor de chia, pe lângă magneziu şi mangan. Sunt benefice atât pentru oase, cât şi pentru activitatea musculară.

Totodată, semințele de chia sunt printre cele mai bogate alimente în antioxidanți: compuși care luptă împotriva radicalilor. Au un conţinut bogat de fibre motiv pentru care trebuie hidrate într-un lichid (lapte, iaurt, chefir). După ce le-ai consumat este indicat să consumi multă apă pentru ca să poţi beneficia de efectele sale pozitive, altfel te vei confrunta cu problema constipaţiei.

Miere

Mierea conţine o serie de vitamine, minerale, aminoacizi și enzime care îi dau o valoare terapeutică uriaşă. Enzimele din compoziţie stimulează procesele de sinteză a vitaminelor în organism, ajută la metabolizarea grăsimilor şi a proteinelor şi favorizează neutralizarea toxinelor şi a radicalilor liberi. Iar acizii organici ajută procesele de digestie.

Fulgi de ovăz

Aceste cereale sunt bogate în proteine, vitamine, minerale, carbohidraţi complecși şi fibre. În plus, cresc nivelul de energie din organism, fiind exact ceea ce au nevoie sportivii de performanță. Fulgii de ovăz conţin fibre solubile şi insolubile. Ovăzul este o sursă bună de elemente nutritive, precum vitamina E, zinc, seleniu, cupru, fier, mangan şi magneziu.

Banane

Aceste fructe bogate în vitamine şi potasiu,bananele sunt bune pentru procesul de digestie şi ajută organismul să recapete electroliţii pierduţi după o sesiune de efort fizic prelungit (înot, alergare pe o distanţă lungă).

Mic dejun cu iaurt, chia, fulgi de ovăz și banane

banane chia iaurt shutterstock 2068588889 jpg

Ingrediente

1 banană medie

300 g iaurt  (3,5-4% grăsime)

2 lingurițe semințe de chia

2 linguri fulgi de ovăz neîndulciți

1-2 linguri miere

Poți folosi fulgii de ovăz ca atare sau îi poți rumeni, pentru un plus de aromă. Pui fulgii de ovăz într-o tavă cu hârtie de copt. Îi coci la 160 °C 12-15 minute sau până se rumenesc și devin crocanți. Îi scoși și îi lași la răcit.

Într-un castron, pui iaurtul, adaugi semințele de chia și lași la hidratat 10 minute. Adaugi mierea, după gust, fulgii de ovăz crocanți și banana tăiată felii. După preferință, poți adăuga nuci su migdale crude, dar și alte fructe: afine, zmeură, kiwi etc.

FOTO Shutterstock