Mămăligă țărănească, boierească sau mămăligă-jandarm? Niciun român nu le poate rezista!

mamaliga jandarm shutterstock 1995493811 jpg

Mămăliga poate fi îmbunătățită cu diverse ingrediente: lapte, unt, smântână, zer, brânză, supă de pui FOTOGRAFII Shutterstock

Mămăliga este, de câteva sute de ani, unul dintre preparatele de bază din bucătăria românească. Este o mâncare simplă, făcută inițial din mei sau alte cereale, înainte ca porumbul să fie adus în Europa și cultivat în România, la jumătatea secolului al XVII-lea.

Mămăliga este un terci gros, uşor de preparat și a fost multă vreme un înlocuitor al pâinii, care era considerată un lux în gospodăriile ţărănești.

Totuși, această fiertură simplă poate fi îmbunătățită cu diverse ingrediente (lapte, unt, smântână, zer, brânză, supă de pui etc.), iar unele variante sunt adevărate mâncăruri în sine, nu doar un simplu acompaniament.

Iată cum pregătești 3 tipuri delicioase de mămăligă: țărănească, boierească și jandarm.

Mămăligă ţărănească

Ingrediente

1 l apă

200 g mălai

1 lingură sare

Pune apa la fiert într-un ceaun, iar când ajunge la punctul de fierbere, adaugă sarea și toarnă mălaiul în ploaie, amestecând în acelaşi timp cu făcăleţul sau cu o lingură de lemn. Când terciul începe să fiarbă, amestecă, învârtind cu lingura într-un singur sens, timp de 1-2 minute, ca să se omogenizeze. Lasă să fiarbă 20 de minute, apoi stinge focul.

Umezeşte lingura cu apă, netezeşte mămăliga şi răstoarn-o pe un tocător de lemn sau pe o farfurie întinsă. Aceasta este o variantă mai moale, pe care o poți servi cu brânză de vaci cu smântână. Dacă mărești cantitatea de mălai (350 g), mămăliga va fi mai tare, o poți tăia cu ața și o poți servi alături de ciorbe, tocănițe etc.

Citește și Cea mai bună ciorbă de pește: secretul gospodinelor din Delta Dunării

Mămăligă boierească

Ingrediente

2 căni de apă

2 căni de lapte dulce, gras

2 linguri de unt

1 linguriță sare

1 și ½ cană mălai

Pune la fiert apa, laptele, untul și sarea, iar când lichidul clocotește toarnă tot mălaiul și amestecă puternic cu un tel pară sau cu o lingură de lemn, aproximativ un minut. Dă focul mic și continuă să amesteci constant, până ce mămăliga se îngroaşă și se desprinde de pe marginile ceaunului. După 15 minute, este gata.

Mămăliga aceasta se serveşte cu pui la ceaun și cu mujdei de usturoi.

Mămăligă jandarm

Ingrediente

1 găină grasă

200 g mălai

Pentru mămăliga jandarm ai nevoie de o găină grasă, de țară, pe care o porționezi și o fierbi 2-3 ore, în 5 l de apă cu sare.

Strecori un litru de supă și o pui din nou la fiert în alt vas. Când clocotește, torni mălaiul și amesteci energic. Vei obține o mămăligă galbenă şi onctuoasă, pe care o serveşti cu carnea fiartă de găină și cu mujdei de usturoi.