Reţete tradiţionale din Banat. 2 feluri de mâncare delicioase

retete traditionale din banat jpeg

Bucătăria bănăţeană surpinde deseori prin combinaţia de gusturi şi arome, dar şi prin gustul dulceag-iute pregnant. Este şi cazuri acestor două reţete tradiţionale din Banat propuse de noi astăzi.

Reţete tradiţionale din Banat - Ciorbă cu smântână

Ingrediente pentru ciorbă cu smântână

600 g cartofi 2 linguri ulei 2 morcovi mari 1 felie de ţelină 1 rădăcină de pătrunjel 1 ceapă mare 100 ml smântână pătrunjel verde 3 linguri zeamă de lămâie (opţional) sare piper

Mod de preparare pentru ciorbă cu smântână

Tai mărunt ceapa, morcovii, rădăcina de pă trunjel şi ţelina sau le dai pe răzătoare, le căleşti în uleiul bine încins, apoi adaugi apă caldă, sare după gust, şi laşi totul să fiarbă 20 de minute. Adaugi cartofii tăiaţi cuburi, completezi cu apă caldă şi potriveşti gustul de piper şi sare, dacă mai este nevoie. Laşi să fiarbă totul acoperit, la foc mic, aproximativ 20 de minute. Când este gata, dai vasul deoparte de pe foc, dregi supa cu smântână şi o serveşti garnisită cu pătrunjel verde. Opţional, poţi adăuga zeamă de lămâie peste această gustoasă ciorbă cu smântână.

Reţete tradiţionale din Banat - Gulaş picant

Ingrediente pentru gulaş picant

500 g carne de vită

4 linguri ulei

2 cepe

1 căţel de usturoi

1 morcov

4 cartofi

1 linguriţă boia dulce

1 vârf de linguriţă boia iute

3 roşii

1 linguriţă zahăr

100 g smântână

pătrunjel verde

sare

piper

Mod de preparare pentru gulaş picant

Se porţionează carnea, se rumenesc bucăţile pe toate părţile în ulei încins, se scot şi se păstrează la loc cald. În grăsimea rămasă se pune ceapa tocată mărunt şi după ce a devenit aurie se adaugă usturoiul zdrobit, morcovul ras, roşiile curăţate de coajă şi tăiate bucăţi. Se lasă la călit, amestecând permanent, iar după 2-3 minute, se adaugă bucăţile de carne rumenite, boiaua, sarea, piperul, zahărul şi apă fierbinte cât să acopere toate ingredientele. Se lasă să fiarbă, la foc mic, aproximativ 35 de minute până când carnea este aproape pătrunsă. Se adaugă cartofii tăiaţi cuburi şi dacă este nevoie se completează sosul cu apă fierbinte. Gulaşul este gata când au fiert cartofii. Pentru a fi mai picant, se poate

adăuga mai mult piper sau boia iute. Acest gulaş picant se serveşte cu smântână şi pătrunjel verde.