Top 5 deserturi cu dovleac

strudel cu dovleac shutterstock 115029553 580x400 0 jpeg

Se zice în popor că de la orice varietate de dovleac, poţi folosi şi miezul, şi seminţele pentru a trata problemele de sănătate de ­care suferi, începând cu migrene şi ­terminând cu probleme digestive şi sterilitate. Dovleacul nu e doar decor de Halloween. El poate fi preparat în tot feluri de mâncăruri, dar cel mai des în deserturi. Am realizat pentru voi top 5 deserturi cu dovleac, şi sperăm că veţi găsi măcar o reţetă pe placul vostru.

Top 5 deserturi cu dovleac - Tartă cu dovleac şi stafide

image

Ingrediente

Pentru aluat 250 g făină ­integrală 100 g zahăr pudră 100 g margarină 1 ou 2 linguri apă 1 praf de sare Pentru umplutură 500 g dovleac 100 g margarină 50 g stafide galbene 100 g zahăr brun 1/4 linguriţă nucşoară rasă 1/4 linguriţă ienibahar Pentru decor 1/2 ­linguriţă ­scorţişoară (opţional) 1 linguriţă zahăr brun coajă de portocală

Mod de preparare

Se curăţă dovleacul, se taie bucăţi mici şi se căleşte în margarina topită. Se adaugă puţină apă, se pun ­aromele, stafidele, zahărul şi se fierbe până se înmoaie.Se cerne făina cu zahărul, se adaugă margarina tăiată bucăţi, oul, apa, un praf de sare şi se frământă un aluat omogen. Se ­lasă să se odihnească la rece 30 de minute.

Se întinde aluatul în foaie groasă de 5 mm şi se aşază într-o formă de tort cu diametrul de 22 cm, îmbrăcând şi ­pereţii. Se coace în cuptorul preîncălzit timp de 20 de minute.

Se scoate din cuptor, se toarnă umplutura şi se mai lasă la copt pentru 10-15 minute. Se presară prăjitura fierbinte cu zahăr brun şi scorţişoară ­(opţional). Se lasă să se răcească în formă, se decorează cu fâşii de coajă de portocală, după care se porţionează.

Top 5 deserturi cu dovleac - Chec cu dovleac şi cremă de brânză

image

1 ou

1 cană piure dovleac

1/2 cană zahăr brun, candel

1/4 cană zahăr tos

1/4 cană ulei (de preferat de cocos, dar poţi folosi şi de palmier)

1/4 cană smântână (sau iaurt grecesc)

2 linguriţe esenţă de vanilie

2 linguriţe scorţişoară

1 linguriţă nucşoară

1 cană făină

1/2 linguriţă praf de copt

1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu

sare

Pentru crema de brânză

1 ou

150 g brânză de vaci bine scursă (sau mascarpone)

1/4 cană zahăr tos

3 linguri făină

Încingi cuptorul. Ungi cu puţin ulei o tavă de chec şi presari cu făină. Dai deoparte. Pentru aluat, pui primele 9 ingrediente într-un vas şi amesteci bine. Adaugi făina, praful de copt, bicarbonatul, puţină sare, dacă vrei, şi încorporezi cu o spatulă, cu grijă. Dai deoparte. Pui două treimi din aluat în tavă, nivelezi cu spatula. Dai deoparte.

Pentru cremă, pui într-un bol toat ingredientele şi le amesteci. Poţi folosi şi mixerul dacă vrei. Împrăştie compoziţia în mod egal pe întreaga suprafaţă a blatului. Toarnă deasupra restul de aluat, nivelând cu grijă cu spatula pentru a nu strica stratul de brânză.

laşi la cuptor pentru 48 de minute sau până devine auriu-arămiu iar în mijloc este copt, adică trece testul scobitorii. Dar, nu te păcăli, pentru că important este să nu rămână pe scobitoare aluat nefăcut, nu brânză. Pentru că crema de brânză nu se va întări niciodată.

Când e gata, lasă-l să se răcească în tavă pentru 15 minute. Apoi îl scoţi, îl laşi deoparte ca să se răcească de tot, să-l poţi tăia şi servi. Poate rezista 1 săptămână dacă ţii acoperit, sau 6 luni la congelator.

Top 5 deserturi cu dovleac - Ştrudel cu dovleac

image

Ingrediente

100 g unt

75 g margarină

1 pahar smântână

250 g făină

1 praf de sare

1 ou

1,5 kg dovleac curăţat

150 g zahăr

2 linguriţe esenţă de vanilie

2 linguri griş

50 g fulgi de migdale

zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor

Mod de preparare

Dai dovleacul pe răzătoarea mare şi‑l căleşti câteva minute cu zahprul. Apoi, adaugi esenţa de vanilie şi grişul.

Amesteci untul cu margarina, adaugi smântâna, oul, sarea, făina şi frămânţi un aluat potrivit de tare, pe care-l pui la frigider 10 minute. Împarţi aluatul în două şi întinzi două foi dreptunghiulare nu foarte subţiri. Împarţi umplutura pe foi şi rulezi cât poţi de strâns. Aşezi rulourile într-o tavă unsă şi tapetată, şi le introduci în cuptorul preîncălzit la 180° C timp de 30-40 de minute.

Le laşi să se răcorească, le presari cu zahăr pudră şi fulgi de migdale şi le tai felii mai groase.

Top 5 deserturi cu dovleac - Chesecake cu dovleac

image

1 pachet de biscuiţi digestivi cu cacao

3 linguri zahăr brun

6 linguri unt topit

Pentru umplutură

500 g cremă de brânză

1 cană zahăr brun

1 cană piure de dovleac copt

3 linguri esenţă de vanilie

1 lingură scorţişoară

4 ouă

Mărunţeşte biscuiţii şi amestecă-i cu untul topit şi zahărul. Unge o formă rotundă cu fund detaşabil cu puţin unt, pune biscuiţii şi nivelează-i.

Mixează crema de brânză cu zahărul pentru 2-3 minute. Adaugă piureul de dovleac, esenţa de vanilie, scorţişoara şi ouăle, unul câte unul. Toarnă peste biscuiţi crema şi dă prăjitura la cuptor pentru aproximativ 70 de minute. Centrul prăjiturii nu trebuie să fie moale. După ce ai scos-o din cuptor las-o 15 minute să se răcorească, scoate-o din formă şi dă-o la frigider pentru câteva ore.

Top 5 deserturi cu dovleac - Tort cu dovleac şi cremă de brânză

image

Ingrediente

300 g piure de dovleac

300 g făină

200 g zahăr

1 pliculeţ zahăr vanilat

6 ouă

150 g unt

150 ml lapte dulce

1 praf de copt

1 praf de sare

250 g brânză de vaci cremoasă

200 ml frişcă naturală

100 g zahăr pudră

1 pliculeţ zahăr vanilat

100 g zahăr

2 linguri frişcă lichidă

50 g alune (rumenite uşor în cuptor)

Mod de preparare

Se curăţă dovleacul, se taie bucăţi şi se fierbe până se înmoaie. Se scurge apa în care a fiert şi se presează până se obţine un piure. Se lasă la răcit.

Separat, se mixează untul cu zahărul şi zahărul vanilat până devine o compoziţie cremoasă. Se adaugă un praf de sare, ouăle pe rând, laptele, piureul de dovleac şi, apoi, în ploaie, făina cernută cu praful de copt. Se amestecă bine până se omogenizează perfect. Se toarnă aluatul într-o formă rotundă, tapetată cu folie specială de copt şi se coace circa 45 de minute în cuptorul preîncălzit.

Între timp, se mixează brânza cu zahărul şi zahărul vanilat, se încorporează frişca naturală şi se pune la frigider până este gata blatul. Separat, se caramelizează 100 g zahăr, se stinge cu frişca lichidă şi se amestecă cu alunele rumenite uşor în cuptor şi zdrobite grosier.

După răcire, se taie blatul în patru felii orizontale, se pune crema de brânză între ele şi se decorează cu alunele caramelizate, aşezate deasupra. Se lasă la rece câteva ore înainte de a fi servit.