Ruladă cu mac

rulada cu mac jpeg

Macul este folosit în prezent în preparatele de patiserie şi cofetărie, pentru îngroşarea sosurilor orientale şi pentru a da un plus de savoare deserturilor. În Antichitate, era utilizat pentru proprietăţile lui sedative, apoi, în secolul al VI-lea, ţările arabe şi islamice cultivau macul pentru opiu. Printre primii care au sesizat potenţialul culinar al seminţelor de mac au fost vechii egipteni, care le amestecau cu miere, iar în Grecia secolului al II-lea era populară o pâine asezonată cu mac.

Ingrediente (3 rulade)

Pentru aluat 1 kg făină 60 g zahăr 10 g drojdie uscată 100 g unt 2 ouă 1 praf sare 500 ml lapte

250 g mac

120 g zahăr

50 g miere

2 ouă

Mod de preparare

Amesteci drojdia uscată cu făina. În laptele cald topeşti zahărul şi sarea, apoi adaugi ouăle şi untul topit, în prealabil. Combini toate ingredientele şi întreaga compoziţie o încorporezi în cea cu făină. Aluatul obţinut îl acoperi cu un prosop şi-l ţii la cald o oră.

Între timp prepari umplutura. Speli macul, îl pui într-o cratiţă, îl acoperi cu apă şi-l fierbi la foc mic aproximativ o oră. Ulterior, îl strecori şi îl treci prin apă rece. Amesteci macul fiert cu zahărul, mierea, un ou şi le dai prin blender.

Când aluatul şi-a dublat volumul, îl mai frămânţi puţin şi-l mai laşi deoparte la loc cald încă 30 de minute. Ulterior, îl împarţi în trei părţi egale şi fiecare parte o întinzi pe masa presărată cu făină, o umpli cu amestecul de mac şi o rulezi. Pui ruladele formate într-o tavă tapetată şi le laşi deoparte 25 de minute. Le ungi cu un ou bătut, apoi le dai la cuptorul preîncălzit 30 de minute.