Tartă de brânză şi căpşuni cu budincă de vanilie

În anumite zone din regiunea germană Bavaria, s-a păstrat cu sfinţenie o tradiţie veche de mii de ani, conform căreia spiriduşii ar fi mari iubitori ai căpşunilor. Sătenii au obiceiul ca primăvara să atârne coşuri pline cu căpşuni de coarnele vitelor, ca ofrandă adusă spiriduşilor. În acest fel, se crede că animalele vor fi ferite de boli şi vor da lapte din belşug. Bucură-te şi tu de gustul inconfudabil al căpşunilor preparând o tartă de brânză şi căpşuni cu budincă de vanilie.
Tartă de brânză şi căpşuni cu budincă de vanilie - Ingrediente
300 g făină 50 g zahăr pudră 50 g unt 150 ml lapte 20 g drojdie proaspătă 1 ou sare
250 g brânză de vaci
50 g zahăr pudră
½ esenţă de vanilie
1 lingură praf de budincă de vanilie
coaja rasă de la o lămâie
200 g căpşuni
Tartă de brânză şi căpşuni cu budincă de vanilie - Mod de preparare
Se amestecă drojdia cu cinci linguri de lapte, cu o lingură de zahăr, o lingură de făină şi se lasă să crească. Se cerne făina într-un castron mai mare, se adaugă laptele rămas călduţ, oul bătut, un praf de sare, zahărul rămas, maiaua şi se frământă un aluat potrivit de tare, adăugându-se treptat, la frământat, untul topit. Se lasă să crească, la loc cald, 30 de minute. Aluatul se întinde în foaie şi se aşază într-o tavă unsă şi tapetată. Se lasă să crească pentru următoarele 10 minute. Se amestecă brânza de vaci scursă cu zahărul pudră, esenţa de vanilie, praful de budincă şi coaja de lămâie rasă. Se pune crema într-un poş şi se aşază pe aluat sub formă de grilaj. Se spală, se curăţă căpşunile şi se aşază în golurile grilajului (ca în imagine). Se introduce în cuptorul preîncălzit la 180° C pentru 30-40 de minute. Timpul de coacere al tartei de brânză şi căpşuni cu budincă de vanilie depinde de grosimea aluatului.