În Evul Mediu, brutarii europeni făceau des un fel de cozonaci cu fructe uscate, pentru că ţineau mai mult timp. În ţara noastră, gospodinele obişnuiesc să prepare cozonaci în special în perioada sărbătorilor de Crăciun şi de Paşte. Cu nucă, stafide, rahat, în funcţie de preferinţe, cozonacul rămâne un deliciu culinar în materie de deserturi româneşti.

Ingrediente pentru reţeta de cozonac cu nuci

Pentru aluat:

  • 500 g făină cernută
  • 100 g unt 
  • 250 g smântână grasă 
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • 40 g drojdie 
  • 1 praf sare
  • 8 gălbenuşuri 
  • 100 g zahăr

Citeşte şi: Pască cu brânză şi stafide

Pentru umplutură 

  • 8 albuşuri 
  • 50 g stafide
  • 200 g nuci măcinate
  • 20 ml rom
  • 200 g zahăr 
  • 2 linguri cacao 
  • 1 pliculeţ zahăr vanilat 
  • 1 ou bătut
  • câţiva mieji de nucă, pentru decor
  • zahăr pudră, pentru décor
  •  

Mod de preparare cozonac cu nuci

Ţii ingredientele la temperatura camerei. Freci într-un castron drojdia cu zahărul până când se înmoaie şi încorporezi, pe rând, untul moale, smântâna, gălbenuşurile, coaja de lămâie şi de portocală, sarea, apoi făina, în ploaie. La început, amesteci toate ingredientele cu o lingură de lemn, apoi frămânţi aluatul 10-15 minute cu mâna. Îl laşi la crescut, la loc cald, până când îşi dublează volumul.

Între timp, prepari umplutura. Baţi spumă tare albuşurile, apoi adaugi zahărul în ploaie, torni romul, presari zahărul vanilat şi mixezi continuu până când se întăresc din nou. Încorporezi stafidele, nucile şi cacaua, amestecând uşor cu un tel, de jos în sus. Dai cu făină pe suprafaţa pe care întinzi aluatul, apoi îl împarţi în două. Întinzi prima bucată în dreptunghi, pui jumătate din cantitatea de umplutură, nivelezi şi rulezi, apoi aşezi cozonacul într-o tavă tapetată.

Citeşte şi:  Cum faci ketchup acasă, reţetă originală

Procedezi la fel cu restul de aluat şi de umplutură, apoi îi laşi la crescut încă 10 minute. Îi ungi cu oul bătut, aşezi din loc în loc mieji de nucă şi îi dai la cuptorul încins, în prealabil, o oră sau până când trec testul cu scobitoarea. Îi presari cu zahăr pudră.

 

Loading...