Lipie de mălai cu vită şi iahnie de fasole

lipii de malai cu vita jpeg

Aceste lipii de mălai cu vită şi iahnie de fasole sunt atât de bune încât cu greu te vei opri din degustat. Nu degeaba se numărtă printre preferatele mexicanilor.

De ce ai nevoie pentru lipii de mălai cu vită şi iahnie de fasole

Pentru lipii: › 150 g făină albă › 150 g făină de porumb › 4 linguri ulei › 200 ml apă călduţă › 2 linguriţe praf de copt › 2 linguriţe sare › 4 căţei usturoi pisaţi › 1 linguriţă rasă boia iute Pentru iahnie: › 250 g fasole boabe › 1 ceapă mică › 1 morcov potrivit › 1 rădăcină pătrunjel › 3 linguri ulei › 4 linguri pastă de tomate › sare › piper › cimbru Pentru umplutura de legume proaspete: › 5 fire de ceapă verde › 2 roşii mari Pentru umplutura de carne: › 400 g gulaş de vită › 1 ceapă roşie › 1 linguriţă rasă chimen › 1 linguriţă rasă coriandru › 2 linguri bulion › ulei › sare › piper Pentru sos: › 1 cutie de roşii descojite › 1 ardei iute › 1 ceapă › 1 ardei roşu capia › 3 linguriţe de zahăr › 2 linguri ulei › 1 linguriţă de amidon › sare › piper Pentru decor: › brânză de oaie maturată

Cum se prepară lipii de mălai cu vită şi iahnie de fasole

Pentru lipii, cerni făina de grâu şi cea de porumb. Adaugi sarea, praful de copt, boiaua iute, usturoiul pisat

şi amesteci. Pui uleiul şi apa călduţă până obţii un aluat mai moale. Laşi aluatul să se odihnească 30 de minute. Rupi bucăţi de cocă de mărimea unei nuci pe care le întinzi cât mai subţire pe o suprafaţă plană, presărată cu făină în prealabil. Coci lipiile de mălai într-o tigaie de teflon, fără să le rumeneşti. Le laşi la răcit într-un prosop.

Pentru iahnie, speli fasolea boabe şi o pui la fiert în apă rece. După 15 minute scurgi apa, o clăteşti şi o acoperi cu apă caldă. După alte 15 minute repeţi operaţiunea. Schimbi apa la fasole şi a treia oară.

Toci ceapa şi rădăcinoasele şi le dai pe răzătoarea mare. Încingi uleiul într-o tigaie şi căleşti legumele. După ce s-au înmuiat, le adaugi în oala cu fasole şi laşi 10 minute. Pui pasta de tomate, laşi să fiarbă alte

10 minute, la foc mic. Condimentezi cu sare, piper, cimbru, mai laşi mâncarea să dea în câteva clocote şi

apoi o dai deoparte. Pentru umplutura din carne, fierbi gulaşul de vită. Când este gata, scurgi carnea (păstrezi o cană cu supă) şi o laşi la răcit. O rupi fâşii mai mici şi o căleşti 5 minute în ulei cu ceapă. Adaugi bulionul, 2-3 linguri din supa oprită, chimenul, coriandrul, sarea şi piperul după gust.

Laşi pe foc încă 7 minute, apoi o dai deoparte. Pentru sos, mărunţeşti roşiile descojite de la conservă şi le pui într-un vas. Toci mărunt ceapa, ardeiul iute, ardeiul roşu şi căleşti în ulei. Adaugi zahărul, sarea şi piperul şi laşi să fiarbă 10 minute. Apoi adaugi amidonul dizolvat în puţină apă rece. Mai laşi să fiarbă 3 minute.

Umpli lipiile cu câte o lingură din fiecare umplutură, adaugi o lingură cu sos, presari brânză de oaie sfărâmată, le strângi şi le serveşti calde.