Alivenci, pită de mălai sau cornbread. Cum faci plăcinta iubită de tot mapamondul

Alivanca (cu pluralul alivenci) este o plăcintă simplă pe bază de mălai, ouă și lactate, pe care o întâlnim în variantă dulce sau sărată. Cel mai probabil, originea acestui fel de mâncare este în America Centrală, în Mexic, unde porumbul a fost cultivat încă de acum câteva mii de ani.

alivenci shutterstock 47251285 jpg

Alivanca  este o plăcintă simplă pe bază de mălai, ouă și lactate FOTO Shutterstock

Apoi, odată ce porumbul a fost cultivat în toată lumea, acest preparat a devenit la rândul său foarte popular. Îl întâlnim în special în bucătăria din sudul Statelor Unite, dar și în țări din Europa: Franța (pain de mais), Italia (pane di mais). În România se prepară în Ardeal (pită de mălai), dar în special în zona Moldovei.

Alivencile au diverse rețete: unele cu lapte, altele fără, unele cu unt, unele cu făină și mălai, altele doar cu mălai, cernut prin sită deasă. De asemenea, ele pot fi în variantă sărată (cu telemea) sau dulce, cu brânză de vaci și zahăr. În trecut, alivencile se făceau în gopodăriile mai bogate, unde gospodinele dispuneau de surplus de lapte.

Iată cum prepari ușor și rapid alivenci.

Ingrediente  

4 ouă

600 g brânză de vaci (sau 300 g brânză de vaci și 300 g telemea de vaci rasă, dacă preferi varianta sărată)

200 ml smântână de gătit (15% grăsime)

150 g mălai

1 praf de sare

30 g făină

5 g praf de copt

50 g unt

100 g zahăr, opțional (dacă dorești varianta dulce)

smântână fermentată, pentru servit

Citește și Plăcintă ţigănească cu telemea

Preîncălzești cuptorul la 170 °C.

Bați albușurile spumă cu sarea, mixezi gălbenușurile cu brânza, apoi încorporezi smântâna și untul topit și răcit. Combini mălaiul cu făina și cu praful de copt, apoi pui ingredientele solide peste cele lichide. La final, adaugi albușurile, amestecând ușor, de jos în sus, cu o spatulă de silicon, până ce sunt încorporate. Torni aluatul într-o tavă unsă cu puțin unt.

Dai tava la cuptor și coci aproximativ 40 de minute. Lași alivanca la răcorit și o servești cu smântână fermentată.