Cel mai bun Cordon bleu: rețeta originală

Dacă vrei să gătești altceva decât un simplu șnițel, acest preparat te va scoate din încurcătură. Cordon bleu îmbină carnea fragedă, jambonul fin și brânza care se topește, totul într-o crustă crocantă și rumenită.

cprdon bleu shutterstock 1654068886 jpg

Cordon bleu de pui FOTO Shutterstock

Prima menţiune despre Cordon bleu a apărut în Elveţia, într-o carte de bucate din 1949, în care preparatul este descris drept un escalop vienez umplut cu brânză. Acesta este azi un fel de mâncare cunoscut în multe ţări, iar originea numelui este încă subiect de discuţie. Ulterior, preparatul a fost menționat în unele ziare din SUA. Se poate face din diverse tipuri de carne: viţel, vită, pui, curcan, porc.

Iată cum prepari cel mai bun Cordon bleu, după rețeta originală.

Ingrediente

600 g piept de pui dezosat

4 felii Emmentaler

4 felii jambon de porc sau şuncă presată

2 ouă

200 g pesmet

200 g făină

sare

piper

ulei de floarea-soarelui, pentru prăjit

Tai pieptul de pui în patru felii egale, îl speli și îl usuci cu şervete de bucătărie. Baţi ușor bucăţile de piept de pui cu ciocanul de şniţele, până se subțiază, dar ai grijă să nu de vină prea subțiri sau să nu se rupă. Le asezonezi cu sare şi piper, după gust.

Aşezi peste fiecare bucată de carne câte o felie de jambon sau de şuncă presată și una de Emmentaler. Le rulezi şi sigilezi capetele cu scobitori, pentru a evita desfacerea în timpul prăjirii. Dai fiecare rulou mai întâi prin făină, apoi prin ouăle bătute cu un praf de sare şi de piper și repeţi de două ori. La sfârşit, treci rulourile prin pesmet.

Încingi uleiul într-o tigaie antiaderentă şi prăjeşti bucăţile de cordon bleu pe ambele părţi, la foc mediu, până ce capătă o crustă aurie. Le scoţi pe şervețele de hârtie, pentru a absorbi surplusul de ulei şi îndepărtezi scobitorile. Le serveşti calde, cu o garnitură de legume natur sau cu piure de cartofi şi le decorezi cu verdeaţă proaspătă.