Varză a la Cluj

Bogată şi impunătoare, bucătăria din Ardeal e demnă urmaşă a Imperiului Austro-Ungar. Ardelenii nu se joacă atunci când vine vorba de mâncare, de aici şi abundenţa de ingrediente „puternice“, condimente tari şi sosuri onctuoase. Chef Andrei Ţandără a cules mai multe reţete din această zonă şi vă recomandă să le preparaţi pentru cei dragi.
Ingrediente:
1 kg varză albă, tăiată fin
650 g ceafă de porc, tocată
100 g ceapă
3 căţei usturoi
1 linguriţă boia turcească
80 g orez cu bob lung
100 g bulion
80 g smântână fermentată
1 legătură cimbru verde
½ legătură mărar
1 praf de turmeric
2 frunze dafin
3 lime
2 linguri ulei
sare, piper, după gust
Mod de preparare:
Tai ceapa şi usturoiul şi le căleşti în uleiul încins. Adaugi carnea, boiaua, jumătate din cantitatea de cimbru tocat. Laşi amestecul pe foc 20 de minute, până scade tot lichidul şi carnea se rumeneşte frumos. Torni bulionul, potriveşti gustul de sare, piper şi laşi vasul pe foc încă 8 minute. Pui amestecul într-o strecurătoare pe care o aşezi deasupra unei tigăi.
În grăsimea scursă de la carne, căleşti varza cu restul de cimbru tăiat fin, mărar tocat şi frunzele de dafin. Când e rumenită şi colorată de la grăsimea în care s-a călit, storci zeama de la 3 lime, pui sare şi piper, după gust.
Fierbi orezul în apă cu turmeric, apoi îl strecori. Într-o tavă, montezi preparatul astfel: la bază aşezi un strat de varză călită, peste care pui unul de orez, apoi unul de carne. Repeţi procedura, încheind cu un strat de carne. Deasupra întinzi un strat subţire de smântână şi dai tava 15 minute la cuptorul încins la 180 °C.
În prezent, Andrei Ţandără creează gusturi şi poveşti în bucătăria Spoonful, prima cantină cu design din clădirea unui sediu de bancă, pe Calea Victoriei nr. 15. El are însă o lungă istorie în bucătărie, domeniu în care activează de mai bine de 15 ani. Andrei a prezentat şi emisiuni pe teme culinare, printre care „Flavours, 3 bucătari “ şi „Click! Poftă Bună!“, de la Prima TV. Pasiunea pentru gătit a apărut în copilărie, insuflată de bunicile sale. Andrei crede că românii au cu adevărat preparate tradiţionale, unice: „Noi avem o cultură culinară foarte bogată în afumături şi în brânzeturi, dar nu este valorificată aşa cum ar trebui“, a spus el.
FOTO: Sorin Stana