Borş de perişoare cu legume

bors cu perisoare si legume jpeg

Acest borş de perişoare cu legume este un răsfăţ cu care te poţi delecta fie la prânz fie la cină. Una dintre legume este morcovul, ale cărui proprietăţi curative sunt cunoscute încă din Antichitate. Consumat sub formă de suc sau preparat în mâncăruri, creşte rezistenţa şi contribuie la întreţinerea şi redobândirea stării de sănătate (conţine calciu, magneziu, fier, potasiu, vitaminele B1, B2 şi B6). carotenul elimină substanţele toxice din corp, având acţiune antioxidantă (împiedică formarea celulelor canceroase) şi scade nivelul colesterolului „rău“ din sânge.

Borş de perişoare cu legume - Ingrediente (8 porţii)

Pentru perişoare 500 g carne tocată 1 ceapă 2 linguri orez 2 ouă 1 lingură pătrunjel tocat fin

1 morcov mare

1 rădăcină pătrunjel

1 rădăcină păstârnac

1 ceapă mare

1/2 ardei gras

1 legătură pătrunjel verde

1 legătură leuştean

200 ml pulpă de roşii (conservă)

1 l borş de casă

sare

piper măcinat şi boabe

Borş de perişoare cu legume - Cum se prepară

Se amestecă carnea cu o ceapă tocată mărunt sau rasă, ouăle bătute, orezul spălat şi scurs, pătrunjelul tocat fin, sare şi ­piper, după gust, şi se lasă să stea la rece 20 de minute.

Separat, se taie legumele cubuleţe sau felii subţiri, după preferinţă, şi se pun la fiert în 3 litri de apă clocotită. Când legumele sunt bine fierte, se adaugă perişoarele, modelate cu palmele umezite, şi se lasă să fiarbă, la foc mic, sub capac, 20 de minute.

Se adaugă pulpa de roşii (sau două linguri pastă de roşii), câteva boabe de piper, pătrunjelul tocat, se potriveşte gustul de sare şi după 10 minute se adaugă borşul fiert şi spumuit separat. Se lasă să dea în 2-3 clocote şi se închide focul. Se adaugă leuşteanul tocat, se pune capacul şi se lasă să se aromatizeze borşul 10 minute, înainte de a fi servit. La masă se poate adăuga smântână direct în farfurie.