Ce a adus iarna la Food Bloggers Conference

food4 jpeg

Cum să alegi şi cum să prepari cafeaua perfectă? Cu ce vin începi o masă festivă şi cu ce vin o termini? Ce primează la un desert: gustul sau aspectul?Ponturi în materie de mâncare şi băuturi, trenduri în industria Horeca şi nelimitatele modalităţi de promovare oferite în prezent de reţelele sociale au fost aspectele dezbătute la Conferinţa Bloggerilor Culinari (Food Bloggers Conference – Winter Edition 2018), organizată de Evensys, la Radisson Blue Hotel din Bucureşti.

image

Reguli „la ibric“

Despre prăjirea, aciditatea, dulceaţa sau corpolenţa cafelei a vorbit Sebastian Farcaş (foto), un barista premiat în străinătate. Atunci când alegeţi cafeaua, aveţi grijă ca boabele să aibă o culoare uniformă şi nu prea închisă (acest lucru indică faptul că a fost prăjită mai mult decât trebuia). Proporţiile ideale sunt: o ceaşcă de apă, o linguriţă cu vârf de cafea măcinată (şi zahăr după preferinţă). Niciodată nu puneţi cafeaua în apa clocotită, pentru că şi ea se arde, iar gustul nu va mai fi acelaşi. Puneţi cafeaua şi apa rece la fiert, împreună. Când sunt pe punctul de a da în clocot, luaţi ibricul de pe foc şi lăsaţi cafeaua să se „aşeze“. Repetaţi operaţiunea de încă două ori, apoi veţi savura o cafea perfectă.

image

Ce „povesteşte“ vinul

„Trebuie să ai răbdarea să laşi vinul să-ţi vorbească, pentru a putea să-l descopeir“, crede somelierul Mirela Mateescu (foto), care a oferit câteva sfaturi despre asocierea acestei băuturi cu mâncarea. O masă începe cu un vin spumant, continuă cu vin alb, apoi roşu şi se încheie cu un vin dulce, pentru desert. Hidratarea este foarte importantă, aşa că la fiecare pahar de vin consumat trebuie să beţi un pahar de apă. Pentru o experienţă completă de gust şi miros, nu umpleţi niciodată paharul cu vin, cantitatea ideală este de 100-150 de mililitri.

image

Aspectul contează, gustul primează

Pentru a obţine desertul ideal, nu folosiţi niciodată prea multe ingrediente puternice într-o prăjitură, întrucât papilele nu pot distinge mai mult de 3-4 gusturi principale simultan, ne sfătuieşte pastry chef Olguţa Oana Iliescu (foto). În ceea ce priveşte decorarea deserturilor (un trend foarte puternic astăzi), ea precizează că aspectul este important, dar gustul trebuie să primeze.

image

Tu cum faci plating?

Platingul a devenit în multe bucătării la fel de important precum este în restaurant, aşa că chef Cristian Lazăr, de la restaurantul Prime Steakes & Seafood, a vorbit despre regulile de urmat pentru o farfurie aspectuoasă. Culorile trebuie să fie complementare, astfel, dacă aveţi un preparat alb sau în nuanţe deschise, folosiţi o farfurie închisă la culoare şi viceversa. Totodată, este indicat să nu încărcaţi farfuria cu prea multe ingredient e sau decoruri. „Trandafirii“ din roşii sau ridichi nu mai sunt de mult în tendinţe, a glumit cheful, iar locul lor a fost preluat de microierburi, care sunt şi décor, dar pot fi şi consumate.

image

image

image

image image image

image