Cum să vopseşti ouăle cu imprimeu de frunze

oua vopsite jpeg

Tradiţia spune că în Joia Mare gospodinele pot vopsi ouăle. Acest obicei datează de acum 2.000 de ani, înainte de naşterea lui Hristos. Atunci ouăle erau simbolul vieţii şi al creaţiei. Astăzi, ouăle vopsite cu roşu semnifică jertfa Mântuitorului. In acest articol va aratam cum sa faceti oua vopsite natur, cu imprimeu de frunze.

Ingrediente pentru ouă vopsite cu imprimeu de frunze

1 duzină de ouă verdeţuri asortate (pătrunjel, mărar, mentă) 1 kg ceapă sfeclă roşie (câteva bucăţi) ciorapi din nailon oţet

image

Mod de preparare pentru ouă vopsite cu imprimeu de frunze

Speli bine ouăle cu apă, pentru a le degresa, şi le ştergi cu un prosop moale. Tai ciorapul de nailon pe lăţime, în bucăţi de-o palmă. Descojeşti ceapa (normală sau roşie). Dai sfecla pe răzătoare.

Aşezi artistic frunze de verdeaţă pe ou, acoperi totul cu o bucată de nailon. Strângi împreună capetele ciorapului, le legi cu aţă sau cu elastic. În loc de verdeaţă, poţi folosi frunzele netoxice ale diverselor plante de apartament.

Pui la fiert cratiţa cu apă şi cu frunzele de ceapă, în care ai adăugat 1-2 linguri de oţet şi, desigur, ouăle. Le laşi la foc mic, timp de 10-15 minute. Din când în când, scoţi câte un ou cu lingura de lemn, pentru a verifica dacă s-a prins culoarea.

Dacă vrei să vopseşti oua de Paste cu sfeclă, o fierbi 20 de minute în apă. Adaugi oţet. Separat, fierbi ouăle de Paste tari, apoi fixezi frunzele cu ciorapul, ca mai sus, şi le laşi peste noapte în fiertura de sfeclă.

A doua zi, scoţi aceste oua vopsite natur, cu imprimeu de frunze din ciorap, le laşi să se scurgă, le lustruieşti cu o cârpă inmuiată în ulei.