Meniu de Paşte 2019. Preparate tradiţionale şi reţete pentru toate gusturile

Meniu de paşte 2019 idei de reţete
 png

Meniu de Paşte 2019: Aperitive

Drob de miel reţeta clasică. Este exclus să lipsească de pe masa de Paşte o reţetă atât de tradiţională precum drobul de miel. Este o reţetă nu foarte uşoară, însă dacă te înhami să o faci ai nevoie de puţină răbdare.  

Ingrediente:  

Măruntaiele de la un miel (inimă, ficat, plămâni, splină) 

5 legături de ceapă verde 

2 legături de usturoi verde 

2 legături de pătrunjel 

 2 legături de mărar 

 4-5 ouă 

 Sare 

Piper 

1 lingură de ulei de măsline, 

 prapurul de la miel 

Citeşte şi: Friptură de miel la tigaie

Citeşte şi: Friptură de miel la tigaie

Mod de prepare pentru drobul de miel tradiţional  

Curăţă şi pune la fiert organele: taie-le în bucăţi micuţe astfel încât să intre în maşina de tocat sau roagă măcelarul să le toace el. Pune-le într-o oală şi adaugă sare. Lasă să dea un clocot şi ia spuma care se formează la suprafaţa. Spală verdeaţa şi toac-o mărunt. Toacă ceapa fin şi căleşte-o puţin.

Dă organele prin maşina de tocat şi amestecă-le cu verdeaţa. Adaugă în maşina de tocat şi ceapa călită şi 4-5 ouă crude întregi. Adaugă condimentele, sare şi piper şi pune prapurele într-o tavă, adaugă compoziţia şi înveleşte-o în prapure. Încinge cuptorul dinainte la 200 de grade.

Ţine la cuptor pentru aproximativ 50 de minute şi apoi serveşte. Pentru a face drobul umplut cu ouă fierte, fierbe 3-4 ouă tare şi în tava pregătită cu prapurele pune jumate din compoziţia de carne. Aşează ouăle şi apoi pune restul de compoziţie şi înveleşte bine cu prapurele.

Quiche de legume 

O reţetă delicioasă pentru cei care nu consumă carne, dar sunt adepţii lactatelor şi a ouălor. Această tartă sărată cu multă brânză şi broccoli este un adevărat deliciu.

Ingrediente pentru tarta cu legume 

1 pachet aluat de tartă 

200 g broccoli 

200 g conopidă 

3 ouă 

200 ml de smântână lichidă 

Sare 

100 g caşcaval 

100 g brânză telemea maturată  

1 legătură pătrunjel 

Mod de preparare: 

Pui aluatul într-o formă de tartă, şi îl laşi să se odihnească. Între timp, încingi cuptorul la 180 de grade. Amestecă smântâna lichidă cu ouăle, sarea şi piperul. Pune brânza rasă peste această compoziţie şi toarn-o în tavă. Taie conopida şi broccoli în bucheţele mici şi aşează-le peste amestec. Presară cu puţină brânză şi pătrunjel şi dă-o la cuptor pentru 30-50 de minute.

Crenvuşti în aluat 

Este un aperitiv pe placul tuturor şi vei vedea că vor fi primii care vor dispărea de pe masă. 

Pentru că sunt micuţi şi uşor de mâncat, săraţi şi gustoşi, aceşti crenvuşti în aluat sunt ideali pentru aperitive indiferent de ocazia pentru care îi pregăteşti. Unde mai pui că se fac în 15 minute şi nu e nevoie de niciun pic de efort?

Ingredinte: 

8 crenvuşti 

1 pachet de foitaj 

1 ou 

Susan/mac 

Decongelează foitajul, taie-l în dreptunghiuri şi taie crenvuştii în 3. Aşează fiecare crenvuşti pe câte un dreptunghi şi înveleşte crenvuştiul în aluat. Aşează-I în tavă şi presară peste ei ou bătut şi apoi seminţe de susan, mac sau pur şi simplu sare. Serveşte-I cu muştar sau ketchup.

Meniu de Paşte 2019: Feluri principale

Friptură de miel  cu rozmarin şi cartofi aurii 

Un preparat clasic care nu are cum să lipsească de din meniul de Paşte. Friptura de miel este delicioasă dacă este gătită lent, la foc potrivit şi condimentată cu mirodenii proaspete. Îţi prezentăm o reţetă de friptură de miel cu rozmarin şi cartofi aurii cu care să îţi impresionezi musafirii.

Ingrediente: 

3 kg pulpă de miel 

50 g slănină 

4 căţei usturoi 

3 ramuri de rozmarin 

2 linguri ulei 

300 ml vin roşu 

Cartofi albi  

Crestează pulpa de miel şi împăneaz-o cu usturoi şi slană. Introdu crenguţele de rozmarin din loc în loc şi condimentează cu sare şi piper. Aşează pulpa într-o tavă, adaugă ulei şi vin.

Lasă friptura la cuptor pentru 3 ore la foc potrivit. Din când în când, poţi stropi friptura cu sosul din tavă. Cartofii curăţă-i şi condimentează-i cu sare, piper şi rozmarin şi pune-I într-o tavă. Dă-i şi pe ei la cuptor până devin aurii.

Coaste de porc cu vin 

O idee perfectă dacă nu eşti mare consumator de miel, aceste coaste fragezite în vin merg perfect cu cartofi prăjiţi ori piure şi o salată de varză crudă.  

Ingrediente: 

2 kg coaste de porc 

200 ml vin roşu 

5-6 linguri de ulei 

2 frunze de salvie 

2 foi de dafin,rozmarin 

1 linguriţă de boia de ardei dulce 

sare,piper,cimbru 

3-4 căţei de usturoi 

Mod de preparare: 

Pune coastele într-o tavă şi condimentează-le cu sare, piper, cimbru, boia şi usturoiul pisat. Pune frunzele de salvie, dafinul şi rozmarinul. Adaugă uleiul, vinul şi apă cât să acopere coastele. Dă-le la cuptor pentru 2-3 ore până scade lichidul şi coastele devin crocante şi rumene. Serveşte-le cu cartofi prăjiţi sau piure şi o salată de varză crudă.

Păstrăv la cuptor cu ierburi şi lămâie 

Sunt necesare şi preparate mai uşoare pe masa de Paşte, astfel încât fiecare să aibă din ce să aleagă. Îţi propunem o reţetă simplă de peşte pe care îl poţi servi cu oricare dintre garniturile pe care le prepari, fie că sunt morcovi sau cartofi la cuptor ori legume la aburi.

Ingrediente: 

3 păstrăvi 

Boia  

Rozmarin 

Usturoi 

Oregano 

1 lingură de ulei 

Curăţă şi eviscerează peştele şi unge-l cu ulei, condimentează-l cu sare, piper şi boia şi crestează-l pe o parte. Adaugă usturoi în crestături şi ierburile aromatice în interior, alături de felii de lămâie. Lasă-l la cuptor pentru 30 de minute şi apoi îl poţi servi cu bucăţele de lămâie pentru a fi stropit.

Meniu de Paşte 2019: Desertul

Nicio masă nu e completă fără deserturi, cu atât mai mult când vine vorba despre o masă festivă cum e cea de Paşte. Trebuie să ai pască şi cozonac, dar poţi face şi altfel de deserturi la fel de festive dar mai puţin tradiţionale. 

Citeşte şi: Pască cu brânză, reţetă pas cu pas

Citeşte şi: Pască cu brânză, reţetă pas cu pas

Pască fără aluat 

Ingrediente:

600 g brânză de vaci grasă   

100 g smântână

6 ouă 

300 g zahăr   

6 linguri făină 

 180 g unt, la temperatura camerei 

100 g stafide

1 praf de copt

2 linguri esenţă de vanilie 

coaja rasă de la o lămâie mare 

sare 

Mod de preparare 

Cozonac fără frământare:  

Se preîncălzeşte cuptorul la 160 de grade Celsius. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se freacă bine cu zahărul, untul şi un praf de sare până când se obţine o consistenţă omogenă.

Se adaugă brânza, smântâna, praful de copt şi făina. Se bat albuşurile spumă. Când s-au întărit suficient se încorporează în amestecul de gălbenuş. Se adaugă vanilia şi coaja de lămâie. La final se adaugă stafidele. Compoziţia se toarnă într-o formă rotundă unsă bine cu unt. Se coace 40-45 de minute.

Ingrediente: 

270 g făină 

270 g apă 

4 gălbenuşuri 

425 f făină 

100 g unt 

100 ml lapte 

30 g drojdie proaspătă 

150 g zahăr 

Vanilie 

1 praf sare 

Coaja de la 1 lămâie 

50 g cacao 

Amestecă cele 270 g de făină cu 270 g de apă şi lasă amestecul la un loc călduţ cu o noapte înainte de a te apuca de cozonac. Amestecă laptele călduţ cu zahărul şi lasă-l deoparte. În amestecul de apă şi făină adaugă untul topit şi gălbenuşurile. Freacă drojdia cu zahăr şi toarnă peste amestec.

Pune zahărul pudră, vanilia, coaja de lămâie. Pune restul de făină şi frământă puţin. Lasă-l deoparte pentru 50 de minute, timp în care baţi albuşurile spumă şi adaugi cacaua până formezi o cremă de ciocolată pe care o întinzi pe aluatul împărţit în 4 părţi egale. După ce ungi toate părţile cu crema, rulezi şi apoi aduci câte 2 părţi împreună ca o împletitură. Pune în tavă şi mai lasă la dospit 20 de minute.

Unge aluatul cu ou bătut şi dă-l la cuptor pentru 40 de minute.

Citeşte şi: Pască cu ciocolată, reţeta fără făina VIDEO

Citeşte şi: Pască cu ciocolată, reţeta fără făina VIDEO

Minitarte cu fructe 

Un desert uşor pe care mulţi dintre invitaţi îl vor aprecia.

În plus, nu trebuie să te chinui să faci aluat de tartă, poţi cumpăra cojile de tartă de la orice hipermarket. Umple-le cu budincă pe care o faci dintr-un plic de budincă şi lapte conform instrucţiunilor de pe pachet, apoi aşează fructele tăiate în bucăţi mici deasupra.

Pune gelatină peste şi dă-le la frigider pentru 10 ore şi vei avea un meniu de Paşte 2019 complet.

Citeşte şi: Cea mai simplă reţetă de pască cu brânza şi stafide. Trucuri pentru a obţine cea mai cremoasă umplutură

Citeşte şi: Cea mai simplă reţetă de pască cu brânza şi stafide. Trucuri pentru a obţine cea mai cremoasă umplutură