Prepararea rapidă a cinei - cum să nu rămâi niciodată fără idei

1 reteta rapida cina vita cu broccoli 362684852 jpg jpeg

După o zi obositoare la serviciu, o cină în familie este binevenită. Însă, nu ai vrea să petreci foarte mult timp în bucătărie ca să pregăteşti mâncărurile delicioase pe care să le savurezi cu cei dragi. Istoria se repetă în fiecare seară şi, la un moment dat, nu mai ştii ce să găteşti. Astfel că, în loc să te relaxezi şi să te reîncarci cu energia de care ai nevoie ca să o iei de la capăt a doua zi, masa de seară devine o sursă de stres.

Există, însă, câteva metode foarte simple, cum sunt şi cele de mai jos, prin care poţi scăpa de tot acest proces complicat, iar pregătirea cinei să fie o reală plăcere:

Reţeta simplă pentru o cină preparată în 15 minute

Primul lucru la care te gândeşti, când vine vorba de prepararea unei cine rapide, este să găseşti o reţetă cât mai uşoară. Secretul unei astfel de mese constă nu numai în metoda simplă de gătit, ci şi în a avea la îndemână anumite ingrediente gata pregătite. De pildă, dacă ţi-au rămas resturi de la o friptură asezonată cu mirodenii şi plante aromatice pe care le-ai uscat chiar tu cu ajutorul unui cuptor cu microunde, la aer sau în cuptorul clasic sau dacă ai în congelator o supă de pui gata făcută, pe care o poţi dezgheţa dimineaţa, îţi vor fi de mare ajutor ca, în 15 minute, să pui pe masă o mâncare delicioasă, cum este vita cu broccoli. Iată ce trebuie să faci:

cuptor cu microunde

Ingrediente:

●       200 ml sos de soia;

●       150 ml supă de pui (gata preparată);

●       70 g miere;

●       două linguriţe oţet;

●       două linguriţe zahăr brun;

●       o lingură ulei de susan;

●       două linguri ulei de măsline;

●       o lingură ghimbir măcinat;

●       3-4 căţei de usturoi;

●       un ardei iute, mirodenii, plante aromatice - după gust;

●       un broccoli;

●       450 g friptură de vită.

Mod de preparare: Într-un bol, amestecă sosul de soia, supa de pui, mierea, oţetul, zahărul brun, usturoiul, uleiul de susan, ghimbirul, ardeiul iute şi 70 de ml de apă. Lasă compoziţia deoparte. Pune într-o tigaie uleiul de măsline şi, la foc mediu, încălzeşte friptura de vită, tăiată în feliuţe subţiri (nu mai mult de 3 minute). Timp de alte 3-4 minute, găteşte broccoli la abur, în amestecul de ulei de soia, preparat mai devreme. Poftă bună!

Organizează-ţi meniul pe zile, pentru toată săptămâna

Reţete simple găseşti oricând, resturi de la mesele anterioare rămân întotdeauna, iar supele de pui pe care să le foloseşti ca bază pentru alte preparate sunt foarte uşor de gătit şi nu trebuie decât să le stochezi în caserole, în frigider sau în congelator (dacă le foloseşti după mai mult timp). Dincolo de toate acestea, însă, ca să nu rămâi niciodată în lipsă de idei şi să nu pierzi timpul căutând metode prin care să diversifici meniul, secretul este să faci un plan de masă pentru mai multe zile.

Planificarea în sine nu ar trebui să-ţi ia mai mult de 10 minute şi te va ajuta ca, în fiecare seară, să ştii exact ce să faci. Gândeşte-te la ce ai în frigider, în congelator, care sunt preparatele culinare preferate ale celor dragi şi fă un program pentru toată săptămâna. În felul acesta, ştii că niciodată nu îţi va lipsi vreun ingredient atunci când te grăbeşti mai tare şi vei scăpa de stresul de a rămâne fără idei.

Slow cooking, o investiţie care te ajută să găteşti eficient

Imaginează-ţi următoarea scenă: de dimineaţă, pui într-o oală electrică câteva ingrediente, cum ar fi carne de pui, legume şi puţină supă gata pregătită în casă; pleci la serviciu şi, când te întorci, ai cina gata pregătită. O investiţie într-un sistem slow cooking este eficientă din mai multe puncte de vedere, dar mai ales dacă nu ai timp să stai foarte mult în bucătărie. În plus, o supă caldă este un preparat culinar delicios pentru masa de seară. Nu este, însă, singurul fel de mâncare pe care îl poţi găti prin această metodă. Tot ce trebuie să faci este să găseşti reţete potrivite pentru slow cooking.

Dacă nu ai timp să pui ingredientele în oală înainte de a pleca la birou, poţi să te ocupi de această operaţiune seara. Pui totul în oală, o acoperi şi o bagi la frigider, unde să stea peste noapte. Ideal este ca, înainte de a pune în funcţiune, vasul slow cooker să fie la temperatura camerei, aşa că dimineaţa, imediat după ce te trezeşti, scoate oala din frigider şi las-o cel puţin 20 de minute până să-i dai drumul. 

Implică-i pe toţi cei dragi în pregătirea cinei

Studiile cercetătorilor de la Universitatea Harvard au arătat că cina în familie este foarte importantă, pentru că ai un control mai mare asupra ingredientelor folosite în mâncare, este respectat un program şi devine o activitate interesantă atunci când toţi cei dragi sunt implicaţi în pregătirea preparatelor culinare preferate.

Studiile

Dacă toată lumea dă o mână de ajutor, de la cumpărături, la curăţatul şi tăiatul zarzavaturilor şi întreg procesul se desfăşoară organizat, atunci şi timpul alocat pentru gătit este mai mic. Totodată, copiii vor conştientiza că, pentru a pune pe masă ceva bun, este nevoie de efort şi vor fi mai puţin capricioşi. Apoi, este important ca tu să stabileşti nişte reguli simple cum ar fi: „Toată lumea mănâncă acelaşi lucru. Cine nu doreşte să stea la cină, poate aştepta până la următoarea masă. Cine face nazuri, spală vasele”. Astfel, eviţi discuţiile interminabile despre meniu şi preferinţele fiecăruia.

Aşadar, dacă vrei să prepari o cină rapidă şi să nu rămâi niciodată fără idei, ai la îndemână câteva metode eficiente, cum sunt şi cele de mai sus. Totul depinde de felul în care vrei şi reuşeşti să te organizezi.

Sursa foto: Shutterstock