De la mâncare românească interbelică, la stele Michelin. Ce sunt momițele și cum le gătești

Ficățeii și pipotele de pui sau de curcan, ficatul de porc sau vită sunt printre cele mai consumate organe din gastronomia noastră. Însă oferta este mult mai diversificată, deși consumatorii nu mai sunt familiarizați cu aceste ingrediente. În perioada interbelică, momițele erau un preparat pentru gurmanzi, pe care astăzi îl regăsim în meniurile restarantelor cu stele Michelin.

momite shutterstock 1986827831 jpg

Momițe în sos de vin FOTO Shutterstock

Momițe, inimă, rinichi, fudulii, creier, uger de vacă: nimic nu se irosea dintr-un animal. Toate acestea deveneau mâncăruri pe mesele oamenilor de rând sau ale burgheziei. Spre exemplu, din uger de vacă se preparau șnițele, iar ficatul, inima și rinichii se frigeau pe grătar. Momițele se preparau fie rumenite pe grătar, fie pane, fie gătite cu un sos.

Ce sunt momițele?

Deși multă lume le confundă cu fuduliile (testicule), momițele sunt, de fapt, niște ganglioni care cresc în zona gâtului animalelor. Ele mai pot fi procurate astăzi de la unele măcelării.

Această mâncare interbelică este foarte apreciată azi în multe țări. Spre exemplu, regăsim momițele de vițel în restaurante cu stele Michelin din Paris, în gastronomia statelor din sudul Statelor Unite (sweetbreads) și în preparatele de street food în Argentina (mollejas).

Dacă reușești să găsești momițe într-o măcelărie, iată ce preparat delicios pot face din ele.

Ingrediente

1 kg momiţe de viţel

100 g făină

5-6 linguri ulei

7-8 căţei de usturoi

200 ml vin alb sec

sare, după gust

piper, după gust

Speli momiţele foarte bine și îndepărtezi membrana care le acoperă. Le porționezi în bucăţi potrivite şi le mai ții o oră într-un vas cu multă apă rece, în care ai pus și o lingură de oțet. Le scoţi şi le usuci cu prosoape de hârtie.

Condimentezi momițele cu sare și piper, după gust, le treci prin făină, apoi le rumenești în 3-4 linguri de ulei, pe ambele părți, 5-6 minute.

Citește și Mâncare de pipote și inimi, rețeta care i-a marcat copilăria lui Florin Dumitrescu 

În alt vas curat, pui 1-2 linguri de ulei și sotezi la foc mic usturoiul zdrobit. Trebuie doar să se înmoaie. Adaugi momițele, torni vinul și 100 ml de apă, mai potrivești gustul de sare și piper și amesteci.

Acoperi vasul, reduci focul şi fierbi sub capac 15 minute, la foc mic, până scade zeama şi se formează un sos. Stingi focul și presari verdeața preferată. Le poți servi cu o garnitură de piure.