Salată de sfeclă şi beneficiile ei

2 sfecla rosie jpg jpeg

O reţetă uşor de pregătit, sănătoasă, benefică pentru ficat – prelungeşte viaţa hepatocitelor – celulele hepatice, îmbunătăţirea metabolismului celular. Consumul de sfeclă roşie este un bun aliat împotriva anemiei şi a sistemului imunitar slăbit. Substanţa care dă culoarea aceea roşu-sângerie sfeclei se numeşte betalaină, iar de prezenţa ei, destul de sensibilă la fierbere şi extrem de sensibilă la coacere, se leagă mai toate proprietăţile antitumorale şi antioxidante ale acestei legume. Ca atare, sfecla nu va fi consumată coaptă, ci doar fiartă, şi nu oricum, ci doar în coajă, şi doar până se înmoaie (se verifică prin împungere cu o furculiţă). Nu mai mult! D upă fierbere, sfecla roşie se dă prin răzătoare, se adaugă 1-3 rădăcini de hrean rase, apoi sare, ulei şi oţet după gust. Se adaugă şi puţină miere, după care se amestecă foarte bine ingredientele şi se pun într-un borcan închis ermetic cu capac. Salata de sfeclă se poate păstra la frigider, fără probleme, vreme de 2 săptămâni, timp în care îşi va conserva proprietăţile terapeutice. Este un remediu excelent contra răcelilor, bronşitelor, afecţiunilor reno-urinare. În postul Crăciunului şi la sărbători, salata de sfeclă cu hrean este nelipsită de pe masa multor români, deoarece creşte capacitatea de digestie şi previne tot felul de tulburări digestive, cum ar fi gastritele, dispepsiile, balonarea etc.

Ingrediente:

8 bucăţi de sfeclă de dimensiuni medii, întregi şi necurăţate 60 ml ulei de măsline, presat la rece 30 ml oţet de mere sucul şi coaja de la o jumătate de lămâie un mănunchi din ierburile tocate, subţiri : pătrunjel, busuioc, cimbru, rozmarin un praf de sare şi piper negru – adăugat după gust  

Sfecla roşie o spali bine şi o fierbi în multă apă cu un praf de sare, timp de 20 – 30 de minute, până când cuţitul pătrunde cu uşurinţă în mijlocul sfeclei. După ce este fiartă, sfecla o laşi la răcit în apă rece şi se curăţă de coajă imediat.

Taie sfecla roşie în cuburi de aproximativ 1 cm – 2 cm şi pune-o într-un castron pentru servire.  Adăugă coaja de lămâie.

Într-un castron mic, amestecă uleiul, oţetul de mere şi suc de lămâie şi apoi toarnă peste sfeclă. Adăugă ierburile, sare şi piper şi încorporează bine.

Este foarte important ca salata de  sfeclă roşie să stea la frigider timp de 30 minute. Se serveşte rece.

Salata de sfeclă roşie  se poate servi cu garnitură de orez basmati şi piept de pui la grătar sau somon prăjit cu piure de conopidă.