Ppreparată din grâu, coliva este un desert ritualic ce simbolizează credinţa în înviere şi în nemurirea sufletului. Iată o reţetă de colivă cu un gust foarte bun!

Ingrediente colivă

  • 1 kg arpacaş 
  • 500-600 g zahăr
  • 4 l apă 
  • 500 g nucă 
  • 1 linguriţă sare 
  • 1 portocală 
  • 1 lămâie 
  • esenţă de vanilie 
  • esenţă de rom  
  • biscuiţi simpli,  pentru ornat

Citeşte şi: Clătite cu sos de iaurt

Preparare colivă

 Speli arpacaşul în mai multe ape, apoi îl laşi la înmuiat peste noapte, într-o cratiţă cu 4 l de apă. A doua zi, adaugi sarea şi pui cratiţa pe foc. Laşi să fiarbă  o oră, adaugi zahărul, dai focul mic şi fierbi grâul până când se înmoaie, iar apa a scăzut. Nu uita să amesteci constant, deoarece grâul se poate prinde de baza vasului.

Dai deoparte, laşi la răcit şi acoperi vasul pentru a nu se forma o crustă la suprafaţa grâului. Coci nuca câteva minute la cuptor, apoi o macini şi o amesteci cu grâul. Adaugi coajă rasă de lămâie şi de portocală şi arome după gust.

Aşezi coliva pe o tavă şi îi dai forma dorită. Macini biscuiţii şi-i presari peste colivă. Decorezi după imaginaţie.

 

Loading...