Cozonac floare

IMG 20170306 090722 jpeg

Doamna Florentina Hij din Volovăţ, judeţul Suceava are o reţetă mai specială de cozonac, unul sub formă de floare.

De ce ai nevoie pentru cozonac floare

3  gălbenuşuri

80 g zahăr

50 g unt

200 ml lapte

8 g drojdie uscată

450 g făină

200 g cremă de ciocolată

1 praf sare

 Cum se prepară cozonacul floare

Cerni făina, faci o gropiţă în mijloc şi pui 2 gălbenuşuri, zahărul, laptele cald în care ai dizolvat drojdia. La final, adaugi sarea şi frămânţi aluatul, turnând, treptat, untul topit. Laşi la crescut până îşi dublează volumul şi îl împarţi în 4. Întinzi fiecare bucată de aluat într-o foaie rotundă, le ungi cu câte două linguri de cremă de ciocolată, mai puţin foaia de deasupra şi le suprapui. Peste ultima foaie fixezi un pahar cu gura în jos şi, începnd din centru către margine, tai aluatul în 16 fâşii, apoi iei două câte două şi le răsuceşti colţurile spre exterior de două ori şi le uneşti la capete. Procedezi astfel până le termini şi ungi cozonacul obţinut cu gălbenuşul rămas amestecat cu o lingură de lapte şi dai tava la cuptorul încins 25 de minute.