Gogoşi pufoase ardeleneşti

gogosi pufoase ardelenesti jpeg

Cine nu îşi aduce aminte de gogoşile pufoase de la bunica de acasă? Iar dacă bunica era din Ardeal, sigur gogoşile erau şi mai delicioase. Desertul preferat de cei mici, poate fi un deliciu şi pentru cei mari. Aşa că, prepară-ţi gogoşile preferate acasă la tine şi bucură-i pe cei mici, dar şi pe cei mari cu un desert ca la bunica din Ardeal.

Ingrediente Gogoşi pufoase ardeleneşti:

- 2-3 gălbenuşuri - 300 ml lapte - 600 g făină - 2 linguri rase zahăr - Două linguriţe drojdie uscată - O linguriţă sare - O lingură ulei - Zahăr pudră

Mod de preparare Gogoşi pufoase ardeleneşti:

Se cerne făina pentru a se aera. Apoi se pune într-un castron mai mare, iar în mijloc se face o gropiţă. Aici se pun drojdia, o linguriţă de zahăr, 50 ml de lapte călduţ. Se amestecă ingredientele acestea cu puţină făină şi se lasă aşa 10-15 minute.

După un sfert de oră se pun gălbenuşurile, sarea şi restul de zahăr şi se frământă cu laptele rămas, care trebuie să fie călduţ. Laptele se pune treptat şi se frământă mereu, încet, cu mişcări de jos în sus. Dacă aluatul se ia pe mâini, acestea se pot unge cu puţin ulei.

Aluatul trebuie să fie potrivit de moale şi să poată fi desprins de castron. Când este aproape gata se pune şi lingura de ulei şi se mai frământă o vreme. Se face un gogoloi mai mare, se acoperă castronul cu un prosop şi se pune la loc călduţ să crească. Aluatul trebuie să îşi dubleze volumul, dar doar dacă se păstrează la loc cald.

Trebuie lăsat timp de o oră jumătate, să crească bine. După aceea, se împarte aluatul în două. Fiecare parte se întinde pe masă cu făcăleţul, masa trebuie presărată cu făină, să nu se prindă aluatul. Se obţine o foaie cu grosime de 1cm, iar apoi se taie gogoşile cu ajutorul unui pahar.

Se încinge ulei într-o tigaie şi se pun la prăjit gogoşile pe ambele părţi. La final se tăvălesc prin zahărul pudră şi se servesc călduţe sau reci. Sunt absolut minunate. Poftă bună!