Pandoro

1365775073 3215pandoro jpeg

Ingrediente: 300 g făină, 40 g drojdie proaspătă, 5 linguri zahăr, 5 ouă, 200 ml lapte călduţ, 100 g unt moale, 1 esenţă de vanilie, 1 praf de sare, coajă rasă de portocală, 50 g zahăr pudră aromatizat cu vanilie

Mod de preparare:Număr porţii: 8 Timp de preparare: 90 min Dificultate: mică

Cerni făina de două ori, într-un castron mare, adaugi drojdia dizolvată în puţină apă, coajă rasă de portocală şi un praf de sare. Amesteci bine şi adaugi treptat laptele cald, untul moale, patru linguri cu zahăr, esenţa de vanilie şi cinci gălbenuşuri, pe rând.

La sfârşit, adaugi albuşurile bătute spumă tare şi le amesteci uşor până se asi milează complet şi aluatul se desprinde de pereţii castronului.

Laşi aluatul la dospit, la loc cald, până îşi dublează volumul. Freci puţin unt cu o lingură de zahăr, ungi forma specială de pandoro (în formă de stea!) cu această compoziţie şi torni în ea aluatul, umplând forma doar pe jumătate, ţinând cont că aluatul creşte la copt. Laşi forma la loc cald să dospească şi când aluatul ajunge la marginea superioară a formei, o introduci în cup torul bine încins, pentru circa 35 de minute.

Scoţi prăjitura din formă după ce se răceşte complet şi o pudrezi cu zahăr aromatizat cu vanilie.