Coriandrul, condimentul versatil

coriandr jpg

Coriandrul este o plantă cu multiple întrebuințări în istoria culinară din întreaga lume. Cunoscut și sub denumirea de pătrunjelul chinezesc, acesta este foarte apreciat atât pentru frunzele sale aromate, cât și pentru semințe.

Frunzele verzi și delicate ale plantei de coriandru sunt folosite cel mai mult în America de Sud, Orientul Mijlociu și Asia. Cu o aromă unică, citrică și ușor pământoasă, acestea sunt un ingredient de bază în numeroase preparate precum supele, diverse sosuri cu curry, salsa sau sosurile chutney. Semințele uscate ale plantei de coriandru sunt un condiment esențial în multe tradiții culinare. Au o aromă intensă, destul de distinctă de cea a frunzelor și sunt adesea folosite întregi sau măcinate în amestecuri de condimente, cum ar fi pudra de curry și garam masala. Ele sunt o componentă cheie a amestecurilor de condimente pentru murături și sunt folosite la fabricarea cârnaților și diferitelor produse de patiserie.

Coriandrul are însă și o lungă istorie de utilizare medicinală.Se crede că are proprietăți digestive, antiinflamatoare și antibacteriene. În medicina tradițională, coriandrul a fost folosit pentru a atenua problemele digestive, iar uleiul său esențial a fost folosit în aromoterapie pentru relaxare și ameliorarea stresului.

Influența coriandrului asupra bucătăriilor lumii este remarcabilă, reprezentând o componentă importantă pentru preparate faimoase precum: celebra supă asiatică Pho-Bo, salsa mexicană și guacamole, mâncăruri cu curry indian, curry verde thailandez și celebrul falafel din Orientul Mijlociu.

Indiferent dacă vă bucurați de notele proaspete ale frunzelor de coriandru sau de esența aromată a semințelor, această plantă continuă să captiveze papilele gustative ale multor popoare și să inspire creativitatea culinară în bucătăriile din întreaga lume.

Pârjoale de fasole cu coriandru

parjoale de fasole cu coriandru jpg

Ingrediente

300 g fasole albă, de la conservă sau fiartă

4 linguri făină

½ lingură boia afumată

½ legătură coriandru

1 lingură ulei

sare și piper, după gust

ulei, pentru prăjit

Mod de preparare

Pui toate ingredientele într-un blender și amesteci până obții o pastă ușor de modelat. Ungi puțin mâinile cu ulei și începi să formezi nișe bile pe care le turtești cu ajutorul unui pahar sau cu mâna.

Prăjești pârjoalele în ulei încins până ce sunt bine rumenite pe ambele părți, le scoți pe șervete de bucătărie pentru a îndepărta surplusul de ulei, apoi le servești cu salată verde sau rucola și un strop de lămâie.

Ceviche

cheviche jpg

Ingrediente

300 g creveți decorticați

1 avocado

1 castravete

zeama de la 2 limete

2 roșii

zeama de la 1 portocală

1 ardei iute verde

1/2 ceapă roșie

3 fire coriandru proaspăt

sare și piper

Mod de preparare

Speli creveții, îi ștergi bine de apă și îi tai în bucăți mai mici. Îi pui într-un bol, torni peste ei zeama de citrice și îi lași la frigider 20 de minute.

În acest timp, toci toate legumele, scoți creveții și răstorni legumele peste ei, iar la final adaugi coriandrul tăiat mărunt, sare și piper după gust și amesteci bine pentru a se întrepătrunde aromele. Servești cu nachos de porumb sau pâine prăjită.

Sos de curry cu coriandru

sos de curry cu coriandru jpg

Ingrediente

1 ceapă albă, mare

5 căței de usturoi

1 ardei iute

3 linguri ulei

150 ml apă rece

100 g rădăcină de ghimbir

1 lingură sos de roșii

1/2 linguriță semințe chimen

1/2 linguriță semințe coriandru

1/2 linguriță pudră de șofran

Mod de preparare

Tai mărunt ceapa și o pui la călit într-o tigaie nonaderentă, până ce devine translucidă și se rumenește puțin. Adaugi usturoiul zdrobit, ardeiul tăiat mărunt și ghimbirul dat prin răzătoarea mică și amesteci bine, dând focul la mic. Lași la călit aproximativ 10 minute pentru a se întrepătrunde aromele, apoi adaugi condimentele și mai amesteci puțin.

Dai de pe foc, lași puțin la răcit, apoi pui toate ingredientele într-un blender și adaugi peste ele apa rece. După ce s-au omogenizat bine, adaugi sosul de roșii și mai mixezi puțin.

Încălzești, din nou, tigaia și răstorni sosul obținut. Gătești, la foc mic, încă 20 de minute, până ce sosul capătă o nuanță portocaliu-maronie și are o consistență cremoasă. Poți servi cu friptură de pui cu orez.