Obiceiuri si curiozitati pascale

obiceiuri jpg

Paștele este o sărbătoare plină de varietate culturală, caracterizată de tradiții fascinante și obiceiuri unice în întreaga lume. De la vopsirea ouălor până la ritualurile religioase și gastronomia specifică, această sărbătoare aduce împreună comunități și culturi într-o celebrare a bucuriei, speranței și a lumii noi.

În calendarul creștin, Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători de peste an, marcând învierea lui Iisus Hristos. Cu toate acestea, modul în care este sărbătorit acest eveniment special variază în funcție de moștenirea culturală. În anumite colțuri ale lumii, obiceiurile ce însoțesc această perioadă din an pot părea puțin ciudate pentru cei care asociază această sărbătoare cu creștinismul și dogmele sale.

În Finlanda, oamenii își încep Paștele cu o baie fierbinte în saună, urmată de o scufundare în apele reci ale lacului sau ale mării, o tradiție care simbolizează curățirea și purificarea trupului și a sufletului.

În Japonia, în această perioadă din an se celebrează sosirea primăverii și există obiceiul de a cumpăra și oferi „poveste de Paște“ sau „ouă de Paște“, ouă decorative din ceramică, în care se ascund obiecte simbolice și mesaje de noroc, tradiție cu noscută în Europa ca și Iepurașul de Paște.

obicei franta jpg

În localitatea San Bartolome de Pinares, din Spania, tradiția „Las Luminarias“ implică oameni care își conduc caii prin foc în noaptea de Sâmbăta Mare, într-o încercare de a-i proteja, de a-i purifica și de a-i binecuvânta. Acest obicei, care datează din secolul al XVIII-lea, este considerat aducător de noroc și protecție pentru aceste animale în anul care urmează.

Polonezii au obiceiul numit „Lunișor“ sau „Ziua bătăii cu apă“, care constă în stropirea cu apă a familiei și a prietenilor. Se spune că acest obicei aduce fertilitate și noroc în noul an.

În Slovacia, bărbații își adună prietenii și vecinii în Joia Mare pentru a fierbe ouă în aer liber, pe care apoi le ciocnesc. Persoana al cărei ou rezistă ciocnirii este considerată a fi binecuvântată cu noroc până la finalul anului.

În unele regiuni din Grecia, tradiția spune ca în Sâmbăta Mare să fie „aruncat“ un urs de Paște, reprezentat de o figurină realizată din paie, îmbrăcată în haine tradiționale. Acest obicei este considerat a aduce fertilitate și bunăstare.

obicei mexic jpg

În Mexic există o paradă specială numită „Danza de los Viejitos“ (Dansul Bătrânilor), prilej cu care participanții se îmbracă în costume de bătrâni și dansează pe străzi în timpul sărbătorii de Paște, pentru a-i celebra pe cei care le-au dat viață.