Preparate din Oltenia pentru masa de Paşte

Preparate din Oltenia pentru masa de Paşte png

Pentru că sărbătorile de Paşte bat la uşă, îţi prezentăm câteva preparate din Oltenia specifice sărbătorilor pascale. De regulă, oltenilor nu le lipsesc aceste feluri de mâncare de pe masa de sărbătoare. Îţi recomandăm ca atunci când planifici meniul pentru Paşte să stabileşti clar numărul de invitaţi să lucrurile care pot fi preparate dinainte să le faci. Îţi va uşura considerabil munca şi vei putea să umpli masa de Paşte cu bunătăţi diverse. De data aceasta, îţi propunem o masa tradiţională de Paşte din zona Olteniei. Citeşte şi:; Meniu de Paşte 2019. Preparate tradiţionale şi reţete pentru toate gusturile

De pe masa oltenilor în ziua de Paşte nu lipseşte stufatul de miel, o reţetă tradiţională pe care o vei adora.  

Preparate din Oltenia pentru masa de Paşte - Stufat de miel 

Ingrediente pentru stufat de miel 

1,5 kg de carne de miel cu os 

6 legături de usturoi verde 

4 legături de ceapă verde 

3 linguri ulei 

Sare 

Piper 

100 ml vin alb demisec 

300 ml suc de roşii sau bulion 

1 legătură pătrunjel 

 

Mod de preparare pentru stufatul de miel:

Unge bucăţile de miel cu ulei şi condimentează-le bine. Pune-le la prăjit într-o tigaie cu o lingură de ulei încins, doar până capătă o crustă aurie, cât să perpeleşti carnea de miel.

Între timp, toacă 3 legături de usturoi şi cele 4 legături de ceapă verde. Pune-le la călit în tigaia în care au fost bucăţile de miel şi lasă-le să se călească puţin, după care adaugă vinul.

Lasă să fiarbă până se evaporă alcoolul, apoi adaugă roşiile pasate, bulionul sau sucul de roşii, în funcţie de ce foloseşti. Condimentează cu sare şi piper, lasă să dea măcar un clocot şi stinge focul.

Bucăţile de carne de miel rumenite pune-le într-o tavă unsă cu puţin ulei şi toarnă amestecul de ceapă şi roşii peste ele. Acoperă tava cu un capac sau folie de aluminiu şi lasă totul în cuptor la foc potrivit, 170 de grade, până carnea devine fragedă.

Acest proces poate dura şi 8-10 ore, dacă vreţi ca mielul să fie foarte fraged şi să se desprindă de pe os. Între timp, realizaţi coroniţele din ceapa verde. Luaţi câte un fir de ceapă verde şi împletiţi-l, formând cerculeţe sau coroniţe.

După ce ai scos mielul, adaugă aceste coroniţe pe deasupra preparatului, toacă pătrunjel fin şi presară-l deasupra. Poţi servi preparatul cu o salată sau garnitură de legume. 

Citeşte şi: Reţeta originală de friptură de miel

Citeşte şi: Reţeta originală de friptură de miel

Preparate din Oltenia pentru masa de Paşte -Tocană de miel oltenească 

Pentru această reţetă de Paşte oltenească aveţi nevoie de:

 800 de grame de pulpă de miel 

2 fire de praz 

4 morcovi,  

1 ţelină 

1 pătrunjel,  

5 cartofi, 

1 lingură de făină 

suc de roşii

Mod de preparare tocană de miel oltenească:   

Se fierb toate legumele tăiate în bucăţele mici în apa rece şi sărată.  După ce s-a luat spuma, se adaugă carnea de miel tăiată în bucăţele (fără oase). Îndată ce carnea a fiert, se scoate şi se ţine la cald, într-o cratiţă pe aburi.

Se strecoară supa prin sită, se adaugă o lingură de făină, iar la sfârşit, bucăţelele de carne de miel. Se lasă cratiţa pe foc mic, se adaugă sucul de roşii şi se lasă să mai dea câteva clocote, apoi se serveşte tocana de miel fierbinte.

Sfat: Când fierbi ouă, adaugă sare în apă, astfel coaja nu va crăpa      

Preparate din Oltenia pentru masa de Paşte - Sarmale în dovleac

Ingrediente pentru sărmăluţe în dovleac:

1 bucată dovleac plăcintar 

1 kg ceapă 

 1 bucată praz 

500 g orez 

 1 lingură sare 

1 linguriţă oregano 

 1 linguriţă tarhon 

1 litru suc de roşii 

1 kg carne tocată de vită şi porc 

3 ouă 

300 ml ulei 

 foi de varză acră 

 100 g bulion  

Citeşte şi: Tradiţii şi superstiţii de Paşte la olteni 

Citeşte şi: Tradiţii şi superstiţii de Paşte la olteni 

Mod de preparare pentru sărmăluţele în dovleac:

Se curaţă ceapa, se toacă şi se pune la prăjit în ulei, se toacă şi prazul şi se pune peste ceapă şi când îşi schimbă puţin culoarea se opreşte focul.

Se clăteşte orezul şi se pune la fiert cu puţină apă, aşa cam cât să depăşească 1cm orezul şi când apa dispare se pune orezul într-un vas.

Peste orez se adaugă ceapa şi prazul prăjit apoi ouăle, carnea tocată, oreganul, tarhonul, bulionul , sarea şi se omogenizează compoziţia. Se taie capacul la dovleac, se scoate miezul şi se umple cu sărmăluţe.

Se toarnă peste sărmăluţe suc de roşii. Se pune capacul şi se dă la cuptor până dovleacul este copt. Dacă doriţi, puteţi pune bucăţele de carne sau kaizer printre sărmăluţe. 

Ştiai că: În Oltenia, încondeiatul ouălor se face cu frunze de pătrunjel, trifoi sau leuştean. Ouăle roşii se pregătesc în Vinerea mare, iar gospodinele prepară bucatele sâmbata.