Tort cu cremă de vanilie şi fructe
![trot vanilie ciocolata zmeura jpeg](https://cdn.adh.reperio.news/image-f/fbaca801-270b-45ac-aead-0018bc862b58/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D500%26h%3D711%26q%3D91%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Mmmmm..ciocolata, vanilie şi fructe...Ce combinaţie mai bună ţi-ai putea dori? Cu aceasta reţetă de tort cu cremă de vanilie şi fructe nu iţi vei dezamăgii niciodată invitaţii.
- Pentru blat
400 g făină 100 ml ulei 7 linguri zahăr 4 albuşuri 1 plic praf de copt 3 ouă 100 g nucă măcinată coaja rasă de la 2 portocale
- Pentru cremă
500 ml lapte dulce
100 g zahăr
200 g unt
4 gălbenuşuri
40 g amidon alimentar
1 păstaie de vanilie
150 g zmeură (sau alte fructe preferate)
- Pentru glazură
150 ciocolată neagră (sau
)
2 linguri lapte
30 g unt
- Pentru decor
300 g ciocolată cu lapte
ciocolată menaj
fructe proaspete (zmeură sau alte fructe preferate)
Mod de preparare
Mixezi 3 gălbenuşuri cu uleiul şi zahărul, adaugi coaja rasă de portocală, nuca măcinată şi, treptat, făina cernută cu praful de copt. La sfârşit, încorporezi delicat 7 albuşuri bătute spumă tare. Torni compoziţia într-o formă de tort tapetată cu folie specială pentru copt şi o introduci în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, pentru circa 45 de minute, până trece proba cu scobitoarea.
Pentru crema de vanilie, fierbi laptele cu zahărul şi păstaia de vanilie, la foc mic.
Separat, freci gălbenuşurile cu amidonul şi puţin lapte rece, apoi torni, încet, în fir subţire, laptele fierbinte, amestecând întruna să nu se brânzească şi laşi să fiarbă, la foc mic, omogenizând continuu, până capătă consistenţa unei creme. O iei de pe foc şi o amesteci până se răceşte, după care încorporezi untul moale.
Tai blatul de tort în două felii orizontale, aşezi blatul de jos pe un platou, torni deasupra jumătate din cremă, adaugi fructele, apoi restul de cremă şi acoperi cu cea de a doua felie de blat. Laşi acest tort cu crema de vanilie si fructe la frigider 2 ore.
Topeşti pe baie de aburi 300 de g de ciocolată cu lapte şi o întinzi pe o hârtie de copt de dimensiunea şi înălţimea tortului. Laşi să se răcească.
Pentru glazură, razi ciocolata, o amesteci cu laptele şi încălzeşti compoziţia în bain-marie, până se topeşte ciocolata şi începe să se lege ca o cremă. O iei de pe foc, o laşi să se răcorească puţin, apoi o freci cu untul şi o torni peste tort. Desprinzi foaia de ciocolată de pe hârtie şi îmbraci tortul. Garniseşti deasupra cu fructe proaspete sau congelate şi aşchii de ciocolată de menaj. Laşi acest tort cu cremă de vanilie şi fructe la rece câteva ore înainte de a-l servi.
sursa foto: StockFood
Citeşte si: