Tort cu cremă de vanilie şi fructe

trot vanilie ciocolata zmeura jpeg

Mmmmm..ciocolata, vanilie şi fructe...Ce combinaţie mai bună ţi-ai putea dori? Cu aceasta reţetă de tort cu cremă de vanilie şi fructe nu iţi vei dezamăgii niciodată invitaţii.

  • Pentru blat

400 g făină 100 ml ulei 7 linguri zahăr 4 albuşuri 1 plic praf de copt 3 ouă 100 g nucă măcinată coaja rasă de la 2 portocale

  • Pentru cremă

500 ml lapte dulce

100 g zahăr

200 g unt

4 gălbenuşuri

40 g amidon alimentar

1 păstaie de vanilie

150 g zmeură (sau alte fructe preferate)

  • Pentru glazură

150 ciocolată neagră (sau

ciocolată de casă

)

2 linguri lapte

30 g unt

  • Pentru decor

300 g ciocolată cu lapte

ciocolată menaj

fructe proaspete (zmeură sau alte fructe preferate)

Mod de preparare

Mixezi 3 gălbenuşuri cu uleiul şi zahărul, adaugi coaja rasă de portocală, nuca măcinată şi, treptat, făina cernută cu praful de copt. La sfârşit, încorporezi delicat 7 albuşuri bătute spumă tare. Torni compoziţia într-o formă de tort tapetată cu folie specială pentru copt şi o introduci în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, pentru circa 45 de minute, până trece proba cu scobitoarea.

Pentru crema de vanilie, fierbi laptele cu zahărul şi păstaia de vanilie, la foc mic.

crema de vanilie

Separat, freci gălbenuşurile cu amidonul şi puţin lapte rece, apoi torni, încet, în fir subţire, laptele fierbinte, amestecând întruna să nu se brânzească şi laşi să fiarbă, la foc mic, omogenizând continuu, până capătă consistenţa unei creme. O iei de pe foc şi o amesteci până se răceşte, după care încorporezi untul moale.

Tai blatul de tort în două felii orizontale, aşezi blatul de jos pe un platou, torni deasupra jumătate din cremă, adaugi fructele, apoi restul de cremă şi acoperi cu cea de a doua felie de blat. Laşi acest tort cu crema de vanilie si fructe la frigider 2 ore.

tort cu crema de vanilie

Topeşti pe baie de aburi 300 de g de ciocolată cu lapte şi o întinzi pe o hârtie de copt de dimensiunea şi înălţimea tortului. Laşi să se răcească.

Pentru glazură, razi ciocolata, o amesteci cu laptele şi încălzeşti compoziţia în bain-marie, până se topeşte ciocolata şi începe să se lege ca o cremă. O iei de pe foc, o laşi să se răcorească puţin, apoi o freci cu untul şi o torni peste tort. Desprinzi foaia de ciocolată de pe hârtie şi îmbraci tortul. Garniseşti deasupra cu fructe proaspete sau congelate şi aşchii de ciocolată de menaj. Laşi acest tort cu cremă de vanilie şi fructe la rece câteva ore înainte de a-l servi.

sursa foto: StockFood

Citeşte si:

Tort cu nuci (fara zahar)

Tort cu nuci (fara zahar)

Eclere cu crema de vanilie

Eclere cu crema de vanilie

Prajitura cu fructe de sezon

Prajitura cu fructe de sezon