Burgeri vegetali cu fasole şi sos

1 black eyed pea burgers with mississippi comeback sauce jpg jpeg

Dacă vrei să-ţi convingi copiii să ţină post, încearcă această reţetă de burgeri vegetali.

De ce ai nevoie ca să faci burgeri vegani cu fasole şi sos Mississippi:

Pentru burgeri

1 conservă de 400 g fasole pestriţă, scursă şi uscată (sau 1 ½ cană proaspăt gătită)

1 lingură seminţe de in măcinate amestecate cu 3 linguri de apă

1 cană (220 g) orez brun fiert

1 ardei gras mic tocat

3 fire de ceapă verde tăiate felii subţiri

1 căţel de usturoi tocat

2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat mărunt

1 lingură cimbru uscat mărunţit

1 lingură de boia

sare şi piper după gust

sos iute după gust

1 lingură de sos Worcestershire

1/3 – ½ cană făină de năut

1 lingură ulei de şofrănel

Pentru sosul Mississippi

1/4 cană (50 g) ceapă tocată

2 căţei de usturoi tocat

1/4 cană maioneză vegetală

2 linguri ulei de măsline extravirgin

2 linguri ketchup

1 lingură muştar

1 lingură sos chili, sos iute sau mai mult, după gust

1 lingură de sos Worcestershire

1 lingură de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă

1 lingură muştar

sare şi piper după gust

Cum prepari burgeri vegetali cu fasole şi sos Mississippi:

Într-un bol mic amesteci inul măcinat cu apă şi laşi să stea 5 minute, până devine un gel cleios. Pasezi bine 1 cană de fasole pestriţă şi amesteci cu gelul de in într-un castron mare,  astfel încât să nu rămână niciun bob intact.

Adaugi orezul brun, ardeiul gras, cepele verzi, usturoiul, pătrunjelul, condimentele, sosul iute şi cel Worcestershire în castron şi amesteci până când toate ingredientele s-au combinat bine. Adaugi făina puţin câte puţin, amestecând bine cu mâinile, până obţii o consistenţă bună, nici prea uscată, nici prea umedă. Adaugi şi restul de fasole pestriţă şi amesteci uşor. Nu formezi încă pârjoalele. Pui această compoziţie de burgeri la frigider şi laşi să se răcească cel puţin 30 minute. Când eşti gata să găteşti, scoţi amestecul din frigider şi formezi pârjoalele. Împarţi compoziţia în 4 pârjoale.

Încălzeşti uleiul într-o tigaie mare la foc mediu-mare. Prăjeşti pârjoalele până se rumenesc, circa 6 minute pe fiecare parte.

Pentru a face sosul, pui toate ingredientele într-un blender şi le mixezi până obţii o pastă moale. Ţii la frigider într-un vas acoperit până eşti gata să-l foloseşti. Pentru servire, pui pârjoalele în câte o chiflă cu sosul Mississippi, sau pe pat de verdeţuri.

Sursa: http://www.onegreenplanet.org

http://www.onegreenplanet.org