Ciorbă de potroace moldovenească

ciorba de potroacce 580x400 jpeg

Se ştie faptul că Moldova are una dintre cele mai bogate şi gustoase bucătării ale ţării noastre. Printre ele se numără şi ciorba de potroace, specifică acestei zone. De obicei, ciorba de potroace moldovenească se face pentru ospăţul de după nuntă, dar mai poate fi făcută şi după sărbătorile naşterii Domnului, la cumpăna dintre ani.

Principalul ingredient al acestei ciorbe este zeama de varză acră, care este cunoscută în popor ca un bun ingredient după beţie, de aceea se serveşte ciorba de potroace după nuntă sau după petreceri mai importante.

Ingrediente Ciorbă de potroace moldovenească:

- 1-1,5 kg de măruntaie şi bucăţi de carne de pui - 1 morcov - 1 pătrunjel rădăcină - 1 păstârnac rădăcină - 1 fir de praz - 1 ţelină mică - 1 ardei roşu - 200 g roşii în bulion sau 2-3 linguri de pastă de tomate - 500-700 ml zeamă de varză acră - 1 ceaşcă orez - 1 legătură leuştean

Mod de preparare Ciorbă de potroace moldovenească:

Deşi se poate face şi cu carne de miel, oaie sau porc, este de preferat ca ciorba de potroace să se facă cu pui, curcan, găină sau raţă. Se folosesc măruntaiele (inimă, pipote), aripile şi alte bucăţi cu oase ale păsării.

Se secţionează inimile, se curăţă de cheagurile de sânge şi se lasă în apă rece să iasă tot sângele rămas. Apoi se opăresc măruntaiele şi toate celelalte bucăţi de carne după ce se spală şi se pun la fiert în 4-5 litri de apă rece.

Se curăţă de spumă dacă este cazul când începe să clocotească. Se pun apoi legumele rădăcinoase primele, inclusiv prazul, iar mai târziu se pune şi ardeiul. Se lasă pe foc în jur de jumătate de oră şi după se adaugă orezul spălat şi scurs bine.

Se lasă câteva clocote şi se adaugă şi roşiile sau sucul de roşii făcut în casă sau bulionul. Se lasă cam un sfert de oră la fiert şi se pune peste şi zeama de varză. Aceasta trebuie să fie fierbinte şi se strecoară înainte de a fi pusă în ciorbă. Se pune treptat, după gust.

Dacă a scăzut prea mult din apă, se poate completa, dar cu apă fiartă în prealabil. Se lasă să fiarbă cu zeama de varză încă 10 minute. Se stinge focul, se adaugă leuşteanul tocat mărunt, se pune capacul şi se serveşte caldă. Poftă bună!