Cozonac tradiţional german

Cozonac tradiţional german jpeg

Gugelhupf este numele unei prăjituri delicioase cu specific nemţesc, care seamănă  foarte mult la gust cu un cozonac românesc, dar are o formă diferită faţă de acesta (asemănătoare unui glob). Cozonacul tradiţional german este una dintre alegerile iubitorilor bucătăriei nemţeşti de Sărbători, dar şi atunci când în familie are loc un eveniment important.

Asemănător, în special prin aportul mare de unt şi fructe confiate, cu ruda sa mai nordică, Dresdner Stollen, Gugelhupf-ul are avantajul de a se prepara mult mai repede. Într-o oră şi cincizeci de minute este gata. Această prăjitură plină de fructe va fi cu siguranţă pe placul familiei tale. Merită să o încerci!

Ingrediente necesare pentru cozonac tradiţional german (10-12 porţii)

  • 200 ml de lapte cald;
  • 25 grame de drojdie uscată;
  • 550 grame de făină;
  • 220 grame de zahăr;
  • 4 ouă;
  • 220 grame de unt;
  • O esenţă de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat;
  • 1 vârf de cuţit de sare;
  • 200 grame de stafide;
  • 150 grame de fructe confiate;
  • 100 grame de  făină pentru pudrat;
  • 4 linguri de ulei;
  • coaja de la 2 portocale;
  • 100 de grame de zahăr pudră.

Cozonac tradiţional german – metodă de preparare

Ungeţi o formă termorezistentă rotundă cu ulei şi pudraţi-o cu făină. Apoi, într-un vas adânc amestecaţi făina, drojdia uscată, zahărul şi sarea. Faceţi o gaură în mijloc şi adăugaţi ouăle, coaja rasă de portocale, esenţa de vanilie, laptele călduţ. Frământaţi bine ingredientele timp de 15- 20 de minute. Pentru procesul de frământare cel mai uşor de folosit este mixerul cu spirale, dar se poate face la fel de bine şi cu mâinile. Indiferent de metoda pentru care optaţi, trebuie să aveţi grijă ca drojdia să fie bine dizolvată.

Adăugaţi bucăţelele de unt şi mai frământaţi încă 10 minute. Adăugaţi stafidele şi fructele uscate tăiate în felii cât mai mici. Acum trebuie să turnaţi coca în forma unsă şi tapetată cu făină şi apoi mutaţi cu totul într-un loc cald, timp de o oră.

Încingeţi cuptorul la 160 de grade. Coaceţi cozonacul tradiţional german timp de o oră. După 45 de minute, faceţi testul cu scobitoarea. Desertul este gata când scobitoarea iese curată, fără urme de aluat.

Înainte să scoateţi cozonacul tradiţional german din formă, lăsaţi-l să se răcească. Pudraţi desertul cu zahăr pudră.

Gugelhupf este un desert delicios şi este foarte fain că acesta poate rămâne proaspăt câteva zile, chiar şi o săptămână. Nu trebuie să renunţi la ideea de a-l prepara dacă nu ai o formă specifică, poţi coace cozonacul tradiţional german şi în tava clasică de aragaz.

Poftă bună!