Pască cu smântână şi aluat de pandişpan, nelipsită de pe masa de Paşte
Cu siguranţă nu vei rezista tentaţiei de a mai lua măcar o felie din această pască cu smântână şi aluat de pandişpan. De asemenea, dacă ţi-a mai rămas aluat de la cozonaci, poţi înlocui aluatul de pandişpan cu cel de cozonac.
De ce ai nevoie pentru pască cu smântână
Pentru aluat
2 ouă
2 linguri făină
2 linguri ulei
2 linguri zahăr
1 plic zahăr vanilat
1 praf de sare
Pentru umplutură
1 kg smântână
5 gălbenuşuri
3 albuşuri
2-3 linguri făină
200 g zahăr
1 plic zahăr vanilat
1 praf de sare
Cum se prepară pasca cu smântână
Pentru aluat, separi albuşurile de gălbenuşuri şi baţi albuşurile spumă tare cu un praf de sare. Freci gălbenuşurile cu zahărul tos şi cel vanilat şi torni în fir subţire uleiul. Când capătă o consistenţă cremoasă, încorporezi treptat albuşurile şi adaugi făina, apoi omogenizezi.
Cu câteva ore înainte să prepari pasca, pui smântâna într-un prosop curat, pe care-l aşezi pe un vas cu mălai. Din când în când amesteci în smântână pentru a se absorbi tot zerul în mălai. Freci smântâna cu gălbenuşurile, făina, zahărul tos şi cel vanilat. Adaugi albuşurile bătute spumă cu un praf de sare şi omogenizezi.
Pui aluatul într-o formă rotundă tapetată şi-l dai la cuptor 15 minute, scoţi tava, torni umplutura şi nivelezi. Dai din nou pasca la cuptor până când se rumeneşte. O laşi să se răcească în tavă.