Turte moldoveneşti sau Scutecele lui IIsus

scutecele lui isus jpeg

Sunt specifice zonei Moldovei în perioada Crăciunului, unde sunt cunoscute sub denumirea de turte. Mai pot fi întâlnite şi în alte zone, de data aceasta fiind numite Scutecele lui Iisus. Iată în ce constă reţeta !

De ce ai nevoie pentru reţeta de turte moldoveneşti

600 g făină

2 linguri ulei

250 ml apă caldă

1 praf de sare

Pentru umplutură

1 kg seminţe de cânepă sau nucă

500 g zahăr

zahăr vanilat

coajă de lămâie şi portocală, după gust

1 praf de sare

Cum se prepară reţeta de turte moldoveneşti

Amesteci toate ingredientele pentru aluat, până obţii o cocă elastică, dar care nu se ţine de degete. O împarţi în bucăţi egale, pe care le întinzi foarte subţiri, fără să se rupă şi le coci pe fundul tăvii.

Speli seminţele de cânepă, o scurgi şi o pui la copt în cuptor, amestecând constant până se usucă. O pisezi şi îndepărtezi cojile rămase. Dai un clocot la cânepa pisată şi schimbi apa. Acoperi cânepa cu apă, adaugi zahărul, esenţa de vanilie şi aromele şi laşi pe foc, amestecând constant până se înmoaie, iar apa se evaporă şi are o consistenţă cremoasă.

Dacă le faci cu nucă este de ajuns să macini nuca şi să o amesteci cu zahărul şi arome după gust.

Ungi foile cu crema de cânepă sau cu nucă şi le suprapui într-un lighenaş. Acoperi şi dai la rece pentru câteva ore. Dacă vrei ca foile să fie mai moi, nu uita să le însiropezi cu apă în care ai dizolvat zahăr şi arome după gust.