Tarta sărată cu ton şi dovlecei este deosebit de gustoasă, plus că nu se face absolut deloc greu. Aluatul fraged, parţial integral, îi dă acestei tarte un gust rustic, minunat.

Tarta sărată cu ton şi dovlecei - ingrediente

Aluat fraged:
180 g făină albă de grâu
80 g făină integrală
80 g unt
70-80 ml apă foarte rece
1/2 linguriţă sare

Umplutură tartă:
1 conservă ton bucăţi în suc propriu (160 g)
250 g dovlecei zucchini raşi
40 g parmezan ras
200 ml smântână de gătit
2 oua medii
1 praz mic tocat mărunt (doar partea albă)
1 lingură pătrunjel tocat
sare după gust
piper proaspăt măcinat după gust

Tarta sărată cu ton şi dovlecei - preparare

Aluat: Punem ambele tipuri de făina în robot, adăugăm sarea, untul rece de la frigider tăiat în cubuleţe mici şi acţionăm robotul la viteză medie.
Treptat adăugăm apa rece, iar când aluatul s-a compactat, stingem robotul.
Mutăm aluatul pe masa de lucru uşor pudrată cu făină şi îl frământăm cca 1 minut, până la omogenizare.
Învelim aluatul în folie de plastic şi îl punem în frigider pentru cca 30-45 minute.

Umplutură: Amestecăm într-un vas ouăle şi parmezanul ras. Adăugăm dovleceii raşi şi storşi bine (dovleceii zucchini nu se curăţă de coajă, se taie doar capetele şi se dau prin răzătoare), tonul scurs bine şi sfărâmat în bucaţele mai micuţe, prazul tocat mărunt şi pătrunjelul.
Amestecăm până la omogenizare, apoi adăugam smântâna şi amestecăm din nou. Adăugăm sare şi piper după gust.

Asamblare: Întindem aluatul fraged pe masa uşor pudrată cu făină, într-o foaie rotundă de cca 4-5 mm grosime. Îl aşezăm în forma tapetată cu unt şi făină şi decupăm marginile în exces.
Adăugăm umplutura peste aluat şi o nivelăm frumos.
Coacem tarta sărată în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 35-40 de minute sau până când suprafaţa tartei este rumenită uniform.
Scoatem forma din cuptor, lăsam tarta sărată cu dovlecei şi ton să se răcească parţial în formă, apoi o extragem cu grijă şi o aşezăm pe un grătar.
Se poate servi caldă sau rece, este absolut minunată în ambele variante.

Sursa

Loading...