Tiramisu cu lămâie şi căpşuni
Un desert răcoritor de vară, reţeta de tiramisu cu lămâie şi căpşuni se prepară uşor şi este de-a dreptul delicioasă! În locul căpşunilor, dacă preferi, poţi folosi şi alte fructe.
Ingrediente
Pentru siropul de lămâie
120 ml apă
300 g zahăr
2 lămâi
Pentru cremă
45 ml apă
2 linguri zahăr
4 gălbenuşuri
350 g mascarpone rece
100 g zahăr pudră
250 ml smântână pentru frişcă
1 linguriţă esenţă de vanilie
1 kg căpşuni
35 pişcoturi
frunze de mentă, opţional
Mod de preparare
Pentru siropul de lămâie, amesteci într-un bol apa, zahărul şi coaja rasă de la cele 2 lămâi. Dai la fiert, la temperatură medie. Laşi pe foc 1 minut sau până când zahărul se topeşte. Adaugi zeama de lămâie. Laşi la răcit, apoi strecori.
Pentru cremă, combini zahărul şi apa într-un vas, la temperatură medie. Dai la fiert 1 minut, până se topeşte zahărul. Separat, mixezi într-un bol gălbenuşurile. Încorporezi treptat siropul de zahăr. Continui să mixezi încă 5 minute. Adaugi brânza mascarpone şi zahărul pudră până obţii o compoziţie omogenă. Baţi frişca cu esenţa de vanilie, apoi o amesteci cu crema de mascarpone.
Înmoi pişcoturile în siropul de lămâie câteva secunde. Le aşezi într-o tavă, unul lângă altul. Acoperi cu jumătate din cremă. Nivelezi. Continui cu un strat de căpşuni feliate. Pui restul de pişcoturi şi ultimul strat de cremă. Decorezi cu felii de căpşuni şi frunze de mentă, opţional. Dai la rece 4-6 ore.