Top 5 plăcinte cu fructe. Cele mai gustoase deserturi

6 2013 06 23 14 02 22 jpg jpeg

Plăcintele sunt un preparat perfect de servit atunci când ai musafiri. Fie că sunt cu umplutură sărate sau cu fructe, ideale pentru vară, plăcintele sunt oricând binevenite. Şi pentru că vara se apropie cu paşi repezi şi trebuie să profităm de varietatea de fructe de pe piaţă, vă prezentăm top 5 plăcinte cu fructe pe care să le încercaţi. Noi garantăm că oricare variantă aţi alege-o este delicioasă.

Plăcintă cu fructe de pădure şi scorţişoară

rulou fructe padure jpg jpeg

Ingrediente pentru plăcintă cu fructe de pădure şi scorţişoară

Pentru aluat 3 linguriţe drojdie uscată


1 lingură zahăr


¾ cană lapte încălzit la foc mic


1 ou


2 linguri unt topit


2 căni făină


½ lingură sare


puţin ulei de măsline pentru ungerea bolului

Pentru umplutură

¼ cană unt la temperatura camerei


¼ zahăr


3 linguriţe praf de scorţişoară


esenţă de vanilie


2 căni fructe de pădure


coaja de la 1 lămâie

Mod de preparare: 

Într-un bol mediu amestecă drojdia cu zahărul. Amestecă cu laptele călduţ apoi adaugă gălbenuşul de ou şi untul topit. Lasă compoziţia deoparte pentru 5 minute. Într-un bol mare amestecă făina cu sarea.

Pune compoziţia de lapte peste cea uscată şi începe să frămânţi aluatul. Pune aluatul într-un bol presărat cu făină şi frământă cu mâinile pentru 10 minute. Aluatul de placinta trebuie să fie neted şi să nu se lipească.

Formează o bilă din el. Unge un bol mare cu ulei de măsline. Pune aluatul în bol şi acopera-l. Lasa-l la temperatura camerei pentru 1 oră sau până când acesta îşi dublează volumul.

Amestecă untul cu zahărul, esenţa de vanilie şi scoţişoara. Pune amestecul deoparte. Preâncălzeşte cuptorul. După ce aluatul s-a dublat pune-l pe o porţiune presărată cu făină şi se frământă de 2 ori. Folosind un sucitor, întinde aluatul de placinta formând un dreptunghi de 18x12 cm. Pune umplutura de scorţişoară şi întinde-o pe suprafaţa aluatului lăsând 1 centimetru la margini.

Presară fructele de pădure şi coaja de lămâie peste umplutura de scorţişoară.

Rulează aluatul de placinta începând cu partea lungă. Plăcinta va fi plină de cocoloaşe din cauza fructelor de pădure. Folosind un cuţit ascuţit taie ruloul pe jumătate. Începe să impleteşti cele 2 părţi ale ruloului şi alătură capetele. Folosind ambele mâini, pune aluatul format într-o tavă de copt. Unge aluatul cu gălbenuş de ou.

Găteşte plăcinta cu fructe de pădure şi scorţişoară pentru 20-25 de minute, în cuptor, până când se rumeneşte. După ce ai scos plăcinta cu fructe de pădure şi scorţişoară de la cuptor, lasa-l să se răcească şi presară cu zahăr pudră. Acum poţi servi.

Plăcintă cu dovleac

De ce ai nevoie pentru plăcintă cu dovleac:

 

1 pachet foi de plăcintă

2 kg dovleac

300 g zahăr

1 lingură scorţişoară

200 g nuci mărunţite

zahăr pudră, pentru decor

Cum se prepară plăcintă cu dovleac

Coci dovleacul şi, după ce s-a răcit, scoţi miezul cu o lingură, apoi îl pasezi până capătă consistenţa unui piure. Amesteci nuca mărunţită cu scorţişoara şi cu zahărul. Desfaci aluatul de plăcintă şi întinzi peste el un strat de piure de dovleac, apoi amestecul de nucă şi rulezi. Aşezi placinta într-o tavă de chec tapetată şi o dai la cuptor până devine uşor arămie. După ce s-a răcorit puţin, pudrezi plăcinta cu zahăr.

Plăcintă cu pere

placinta cu pere profimedia 0101251873 jpg jpeg

Ingrediente pentru plăcinta cu pere: 

Pentru aluat

250 g făină


2 linguri zahăr


170 g unt


1 praf de sare


apă rece


Pentru umplutură


8 pere


1 lămâie


3 linguri zahăr


1 ou, pentru uns

Mod de preparare plăcinta cu pere: 

Amesteci untul rece tăiat cubuleţe cu făina, sarea şi zahărul. Omogenizezi ingredientele până când capătă o consistenţă sfărâmicioasă, apoi torni treptat apă rece, frământând până obţii un aluat omogen. Îl împarţi în două, înfăşori bucăţile în folie alimentară şi le dai la rece 30 de minute.

Descojeşti perele, le îndepărtezi cutia cu seminţe şi cotorul şi le tai cubuleţe. Le amesteci cu zahărul şi cu zeama de lămâie. Întinzi două foi din aluat, prima o întinzi într-o tavă tapetată şi pui deasupra perele, aşezi peste ele a doua foaie şi o ungi cu ou bătut. Dacă vrei, poţi păstra o parte din aluat pentru a modela diverse forme pe care să le aşezi peste plăcintă. Dai tava la cuptor până când se rumeneşte plăcinta.

Plăcintă cu piersici

Ingrediente pentru plăcinta cu piersici: 

1 pachet foi de plăcintă


450 g piersici fără sâmburi (sau alte fructe: prune, caise)


2 1/2 linguriţe zahăr


1 lingură amidon


2 linguriţe zeamă de lămâie


1 ou


1 lingură migdale (fulgi)


îngheţată de vanilie, pentru servire

Mod de preparare plăcinta cu piersici: 

Desfaci aluatul de plăcintă şi aşezi foaia într-o tavă cu hârtie de copt. Feliezi piersicile şi le combini cu 2 linguri de zahăr, amidonul şi zeama de lămâie într-un caastron.

Încălzeşti cuptorul la 220 °C. Adaugi compoziţia de fructe în centrul foii de plăcintă, lăsând o margine de 5 cm neacoperită de piersici. Îndoi marginile foii de aluat peste umplutură, ca să acopere doar parţial fructele. Baţi oul şi ungi foaia cu o pensulă.

Presari plăcinta cu zahărul rămas. Dai tava la cuptor aproximativ 20 de minute, până se rumeneşte aluatul. Prăjeşti migalele într-o tigaie uscată şi le presari peste plăcintă. O serveşti caldă sau la temperatura camerei, alături de o cupă de îngheţată de vanilie.

Citeşte şi: Plăcintă cu caise

Plăcintă cu caise

Plăcintă americană cu mere

Ingrediente pentru plăcintă americană cu mere:


520 g făină


1 gălbenuş


1 praf sare


170 g zahăr alb


60 ml apă


8 mere


1/2 lămâie


1/2 linguriţă scorţişoară


100 g zahăr brun


1 albuş

Mod de preparare plăcintă americană cu mere

Încingi cuptorul. Tai o parte din unt în bucăţi mari (360 g) şi îl adaugi într-un bol mare, cu 500 g făină, gălbenuşul, sarea şi zahărul (120 g). Baţi cu mixerul electric aproximativ 2-3 minute, până la omogenizare.

Apoi, încet, adaugi apa, dar păstrezi o cantitate mică pentru pasul final. Amesteci în continuare 1-2 minute, până când aluatul este moale şi capătă o consistenţă uniformă.

Îl înveleşti în folie de plastic şi îl dai la frigider aproximativ 1 oră.

Scoţi aluatul de la frigider şi îl tai în două părţi egale şi rotunde. Apoi pudrezi suprafaţa de lucru cu făină, pui aluatul pe blatul de bucătărie şi îl întinzi cu făcăleţul, până obţii două foi mai mari decât tava ta de plăcintă/tartă.


Pudrezi cu făină ambele părţi ale foii de aluat şi o aşezi într-o tavă de tartă, o presezi bine şi îndepărtezi excesul de cocă. Înţepi cu o furculiţă aluatul, din loc în loc, şi îl dai la cuptorul încins, în prealabil, aproximativ 10 minute. Cureţi merele de coajă, le scoţi cotoarele şi le tai în sferturi, apoi câteva fructe le tai în felii mari şi groase.


Într-un bol mare, amesteci bine merele, sucul de la o jumătate de lămâie, scorţişoara, 2 linguri de făină, 50 g zahăr alb şi 100 g zahăr brun.

Muţi feliile de măr în tava de tartă şi le împarţi în mod egal, tai untul rămas din cantitatea iniţială (aproximativ 40 g) în bucăţi mici şi le pui din loc în loc peste mere.

Acoperi plăcinta cu cealaltă foaie de aluat, dar faci o gaură mică în centrul ei, pentru ca aerul să iasă.

Baţi albuşul de ou şi îl amesteci cu puţină apă, apoi cu o pensulă acoperi suprafaţa plăcintei de mere cu acest amestec. Dai tarta la cuptorul încins, aproximativ 50-55 de minute, până se rumeneşte frumos şi capătă o culoare aurie. Pudrezi cu zahăr această plăcintă americană cu mere şi o serveşti caldă sau rece.

Citeşte şi: Plăcintă cu mere, coacăze şi caramel

Citeşte şi: Plăcintă cu mere, coacăze şi caramel