Prăjitură cu miere şi cremă caramel

prajitura cu miere jpeg

La ocaziile speciale, alege să prepari o prăjitură cu miere. Adăugată cu grijă în reţete, mierea va da o savoare aparte deserturilor tale. Aşa că poţi să încerci şi tu această reţetă.

Ingrediente

Pentru blat

5 ouă 200 g zahăr sare 160 g făină 3 linguri miere

Pentru cremă

50 g unt la temperatura camerei

150 g mascarpone

75 g zahăr pudră

100 g smântână pentru frişcă

Pentru crema caramel

600 g zahăr

330 ml lapte

300 ml apă

5 linguri făină

250 g unt

Pentru decor

200 g nuci

Cum se prepară prăjitura cu miere şi cremă caramel

Pentru blat, baţi, un minut, ouăle cu un praf de sare, apoi adaugi treptat zahărul. Torni mierea şi continui să mixezi până când compoziţia va creşte în volum de 3-4 ori şi va deveni pufoasă. Adaugi toată făina şi o amesteci uşor cu o paletă, de sus în jos. Torni aluatul într-o tavă tapetată. Coci blatul 15 minute la 200 ºC, apoi scazi temperatura la 180 ºC şi-l coci încă 30-40 de minute, până când trece testul scobitorii.

Pentru cremă, mixezi untul moale până devine cremos. Încorporezi, treptat, zahărul tot mixând. Adaugi mascarpone şi amesteci cu o lingură. La final, încorporezi frişca, bătută în prealabil. Dai crema de mascarpone la frigider 30 de minute.

Pentru crema caramel, amesteci laptele cu făina. Separat, într-o cratiţă, pui pe foc 400 g de zahăr pentru a se carameliza. Când zahărul devine auriu, torni apa, iar caramelul se va întări. Laşi amestecul pe foc până când zahărul se va dizolva, apoi adaugi restul de zahăr tos. După ce s-a topit, iei cratiţa de pe foc şi adaugi făina amestecată cu laptele. Pui din nou cratiţa pe foc şi amesteci continuu cu un tel până obţii o cremă fină. Iei cratiţa de pe foc, adaugi untul moale şi amesteci totul cu un tel. Laşi crema caramel deoparte pentru a se răcori.

Blatul rece îl tai în două. Ungi prima foaie de blat cu crema de mascarpone. Deasupra pui jumătate din crema de caramel, adaugi celălalt

blat şi acoperi cu nucile mărunţite şi cu restul de cremă de caramel. O dai la frigider 6 ore.

Foto: Profimedia