Scordolea

scordolea jpeg

Când spui Dobrogea, spui peşte. Nu e un clieşeu, e un adevăr gustos. Marea Neagră şi Dunărea au adus în oalele gospodinelor tot felul de vietăţi acvatice care au transformat gastronomia dobrogeană într-un punct de oprire obligatoriu pentru cei care iubesc preparatele din peşte, raci sau midii. Orlando Zaharia, chef la restaurantul Pagaia, din Bucureşti, a cules mai multe reţete din această zonă şi vă recomandă să le preparaţi pentru cei dragi.

Ingrediente:

9 raci

20 nuci

2 felii de pâine

1 căţel de usturoi

25 ml ulei

1 praf de sare

1 foaie de dafin

10 boabe de piper

wasabi, după gust

30 g cremă de brânză

30 g iaurt

30 ml supă de peşte

Mod de preparare:

Speli racii în mai multe ape. Pui apă la fiert cu sare, usturoi şi cu foaia de dafin. Când clocoteşte, adaugi racii şi îi ţii 5 minute. Îi laşi să se răcească în apa în care au fiert, apoi scoţi carnea şi o pui în blender cu miezul de nuci, o felie de pâine şi cu uleiul. Păstrezi carnea şi cozile de la 2 raci, pentru decor.

Separat, faci un sos din pastă de wasabi, cremă de brânză, iaurt şi supă de peşte pe care le dai la blender. Prăjeşti felia de pâine rămasă. Pui pe-o farfurie sos de wasabi, felia de pâine prăjită peste care aşezi scordoleaua.

FOTO: Sorin Stana