Gustul ascuns din shaorma: top 5 cele mai bune sosuri pentru shaorma
„Cu de toate, fără ceapă!“. De câte ori ai spus acest lucru când ai comandat o shaorma? Carnea fragedă, condimentată și marinată, și legumele proaspete sunt ingredientele principale din shaorma, însă un sos bun (sau mai multe) va desăvârși gustul acestui preparat.
Sosurile completează ingredientele din shorma și o transformă într-un preparat deosebit FOTOGRAFII Shutterstock
Pentru a găti shaorma, carnea rotisată și legumele învelite în lipie sunt suficiente. Evident, adăugând maioneză sau ketchup, ea va deveni și mai gustoasă. Însă adevărata shaorma are nevoie de un sos care va completa nu numai carnea, ci și legumele. Totodată, va scoate în evidență gustul lipiei, va adăuga savoare unui preparat simplu și îl va transforma într-unul cu-adevărat special.
Dacă prepari shaorma acasă, indiferent că vei cumpăra carnea marinată de la măcelărie sau dacă o vei marina tu, iată cele mai bune 5 rețete de sosuri.
Alege-ți preferatele și prepară-le după rețetele următoare.
Sos de usturoi
Ingrediente
6-7 căţei mari de usturoi, curăţaţi
1 albuş
1 lingură suc de lămâie
½ linguriţă sare
150 ml ulei de floarea soarelui
2 linguri de apă cu gheaţă
Tai căţeii de usturoi felii subţiri îi pui într-un blender împreună cu sarea, sucul de lămâie şi o lingură de ulei. Mixezi până ce obţii o pastă.
Adaugi albuşul şi mixezi la viteză mare 30 de secunde. Torni o treime din ulei și mixezi. Repeţi procedura de încă două ori. Când torni ultimul ulei, adaugi şi apa foarte rece şi mixezi 35-45 de secunde. Dacă doreşti, mai condimentezi cu sare.
La final vei obţine un sos cremos, aerat, aromat. Dacă vrei ca aroma să nu fie atât de purernică, păstrează-l la frigider, într-un recipient etanş, până a doua zi.
Sos de maioneză cu smântână
Ingrediente
100 g maioneză
100 g smântână fermentată
2 linguri kefir
1 linguriță muștar
sare
piper alb, măcinat
½ linguriță usturoi granulat
1 lingură ierburi aromatice proaspete, după preferință (coriandru, pătrunjel, busuioc, oregano etc.)
Amesteci maioneza cu smântâna, muștarul și kefirul într-un bol. Pui ierburile aromatice tocate, condimentele și presari sare și piper, după gust. Omogenizezi și dai la frigider până în momentul servirii.
Sos de roșii
Ingrediente
2 linguri pastă de tomate
1 ceapă mică
1 lingură ulei
2-3 linguri ketchup
1 ardei iute, roșu
1 liguriță zahăr
1 linguriță oțet alb
sare
Tai ceapa mărunt și o călești la foc mic, în ulei, cu un praf de sare, 2-3 minute, până ce devine translucidă. Pui pasta de tomate, ardeiul iute tăiat felii subțiri (cu tot cu semințe) și dai focul mare, un minut. Adaugi ketchupul și restul ingredientelor, apoi torni 250 ml de apă.
Fierbi sosul 15 minute, la foc mediu, amestecând ocazional. Îl pasezi cu un blender de mână până când devine cremos, și îl lași la răcit, apoi îl păstrezi la frigider, într-un recipient cu capac, 1-2 zile.
Sos curry
Ingrediente
200 ml smântână pentru gătit (25% grăsime)
2 ligurițe pudră de curry
1 linguriță pudră turmeric
¼ linguriță pudră de chilli
sare
1 lingură zeamă de lămâie
Torni smântâna într-o crăticioară antiderentă și o pui pe foc mic. Când e pe punctul de a clocoti, adaugi turmericul, pudra de curry și cea de chilli, sarea, după gust. Amesteci, stingi focul și lași vasul aoperit cu un capac, 15-20 de minute, pentru ca smântâna să se infuzeze. Când sosul e complet rece, adaugi zeama de lămâie, omogenizezi și îl poți servi.
Sos de castraveți
Ingrediente
200-300 g castraveți
200 g iaurt cremos (4-5% grăsime)
3 căței de usturoi
1 lingură ulei de măsline
mărar proaspăt
2-3 fire de mentă, opțional
zeama de la ½ lămâie
sare
piper
Speli castraveții, îi cureți de coajă, îi dai prin răzătoarea mare și îi storci bine, apoi îi pui într-un bol. Adaugi usturoiul zdrobit, mărarul și menta tocate fin și restul ingredientelor. Condimentezi cu sare, omogenizezi și lași sosul la rece 2-3 ore înainte de servire, pentru ca aromele să se întrepătrundă.