Varză a la Cluj cu cârnaţi

varza a la cluj cu carnati jpeg

Varza a fost cultivată pentru prima dată în urmă cu mai bine de 2.500 de ani, în Asia. Celţii au adus-o în Europa în jurul anului 600 î.H. Romanii şi grecii o considerau un adevărat medicament natural. Pentru exploratorii din Evul Mediu, care făceau călătorii lungi pe mare spre Australia şi America, varza a fost unul dintre cele mai bune alimente, precum şi un excelent remediu contra scorbutului. Ţinută în butoaie, varza murată era hrană de bază pentru marinari. A ajuns şi în America de Nord în anul 1536, cel care a introdus-o fiind navigatorul francez Jacques Cartier. ;

  • Porții: 6
  • Timp total: 2h
  • Pregătire: 30 min
  • Gătire: 1h30
  • Categorie: fel principal

Ingrediente

500 g carne de porc tocată 1 varză de mărime potrivită câteva feliuţe de cârnat afumat 100 g orez 200 ml sos de roşii sare piper ulei boia, după gust 1 ceapă mărar, după gust

Mod de preparare

Încingi o lingură de ulei într-o tigaie, tai ceapa mărunt şi o căleşti, apoi adaugi carnea tocată. Condimentezi cu sare şi piper, după gust. Între timp, fierbi orezul cu un praf de sare şi când e gata, îl scurgi. După ce rumeneşti carnea, adaugi orezul, sosul de roşii, boiaua, mărarul şi potriveşti de sare şi piper. Amesteci bine şi laşi deoparte compoziţia.

Toci varza, o condimentezi cu sare şi o căleşti în ulei, într-o cratiţă. Între timp, adaugi puţină apă fierbinte şi amesteci, ca să nu se lipească. O iei de pe foc

când s-a înmuiat şi s-a evaporat apa. Toci puţin mărar, adaugi o parte din sosul de roşii, sare şi piper, după gust.

Pregăteşti o tavă, stropeşti cu ulei şi adaugi câteva linguri Ingrediente porc varză potrivită feliuţe ulei ceapă de sos de roşii. Pui jumătate din varza

tocată, stropeşti cu sos de roşii şi aşezi compoziţia de carne. Peste ea, pui sos de roşii şi restul de varză. Adaugi câteva feliuţe de cârnat afumat şi dai tava la

cuptorul încins, în prealabil, până se rumeneşte.